19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vagthund for fritidsjobbere

Vagthund for fritidsjobbere

Onsdag, 01. august, 2007, 00:00:00

LO`s jobpatrulje lakker mod enden. Der er stadig for mange unge under 18 år, der har problemer med løn- og arbejdsmiljø i sommerjobbet, lyder konklusionen

Dette års erfaringer viser, at der stadig findes arbejdsgivere, der ser stort på arbejdstider, farlige maskiner og tunge løft. Arbejderen har talt med nogle af de lokale aktivister, der gør en foreløbig status.

Ekstra lommepenge er drivkraften, når tusinder af unge under 18 år hver sommer bruger en stor del af deres ferie på at arbejde.
Desværre er det langt fra alle, der på den måde hiver en ekstra indtægt i hus, uden at det også koster.
- Som jeg læser den seneste opgørelse, er der stadig problemer med løn- og arbejdsmiljø i mange midlertidige arbejdspladsforhold. De unge fritidsjobbere har for lange arbejdsdage og for sene arbejdstider. Der er problemer med alenearbejde, farligt arbejde, tunge løft og med lønnen, konstaterer Tonna Bendtsen, projektmedarbejder i LO`s jobpatrulje.
Det er 28 år siden, jobpatruljen første gang kørte det danske sommerland tyndt for at opsøge grillbarer, cafeer, tankstationer, dagligvarebutikker og andre arbejdspladser, hvor der er en chance for at møde unge under 18 år, der har taget et arbejde for en kort periode.
Erfaringerne viser, at der stadig er god grund til at bruge højsæsonen for fritidsjobbere til at tjekke de unges arbejdsvilkår.
I lighed med tidligere år er jobpatruljen også denne gang stødt ind i endog meget grelle eksempler på overtrædelse af arbejdsmiljøreglerne for fritidsjobbere. I Kolding mødte patruljen for eksempel en 14-årig dreng, der arbejdede ti timer om dagen, syv dage om ugen i en dagligvarebutik og en anden 14-årig dreng, der arbejdede alene med at gøre rent på en fabrik om aftenen.
- Jeg bliver ked af, at det er de samme problemer, der dukker op igen og igen. Vi ved det handler både om de unges egen manglende viden om, hvilke rettigheder de har, når de er på arbejdsmarkedet. Men heller ikke forældrene og arbejdsgiverne, har ordentlig styr på gældende love og regler, siger Tonna Bendtsen til Arbejderen.

De voksnes ansvar
Uanset hvor meget den unge selv presser på for at få mange timer, så er arbejdsgiveren forpligtet til at overholde de regler, der er fastsat i lovgivningen, fastslår LO. Det er til enhver tid arbejdsgiverens ansvar, hvis ansættelsesforholdet ikke er i orden.
I tilfælde af overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen kan arbejdsgiveren naturligvis retsforfølges, og i tilfælde af brud på overenskomsten kan han/hun dømmes til eksempelvis betaling af manglende løn.
Også forældrene til fritidsjobbere under 18 år har et ansvar. Mange forældre ved ikke, at de har et retsligt ansvar og kan idømmes en bøde, hvis arbejdsmiljøloven overtrædes. De kan blive straffet, hvis de ved, at deres børn arbejder under ulovlige, eksempelvis sundhedsskadelige, forhold, og ikke gør noget ved det.
LO opfordrer derfor forældre til at sætte sig godt ind i, hvilke forhold barnet arbejder under. I den forbindelse kan det være vigtigt at vide, at arbejdsgiveren har pligt til at oplyse forældrene om arbejdets karakter, hvilke risici der kan være, og hvad der gøres for at forebygge arbejdsskader.

Stadig brug for jobpatruljen
Tonna Bendtsen ser derfor ingen anden vej end at fortsætte og udbygge det arbejde, som LO`s jobpatrulje ufortrødent laver hver sommer.
Status for udgangen af uge 29 var, at der har været aflagt besøg på 2303 arbejdspladser. Der har været ansat en fritidsjobber på rundt regnet hver anden arbejdsplads. Jobpatruljen stopper den 17. august og den endelige status, hvor også tallene for hovedstadsregionen kommer med, forventes at bringe antallet af arbejdspladsbesøg op over 3000. LO regner med, at der er blevet snakket med omkring 1000 unge fritidsjobbere.
Sidste år blev det til 2460 virksomhedsbesøg og interview med 605 feriearbejdende unge. I halvdelen af tilfældene var der problemer. Der var især tale om unge i restaurationsbranchen, der arbejdede ulovligt i lokaler, hvor der blev udskænket alkohol. Et andet udbredt problem var tunge løft og lange arbejdstider.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. aug. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland