18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ø`erne på øen

Ø`erne på øen

Lørdag, 04. august, 2007, 00:00:00

iEnhedslistens sommerlejr bød blandt andet på temadag om Rusland, debatter om bæredygtig energi, EU-forfatning og religion samt masser af kultur og fest

af Louise Sundbøl og Vagn Kofoed
I uge 30 holdt Enhedslisten sommerlejr på Samsø Efterskole med 150 deltagere, heraf var en tredjedel børn. Lejrledelsen havde lavet et omfattende program for både børn, unge og voksne, som strakte sig fra den russiske revolution over cirkus til klezmer-musik.

Det politiske
Den største nyhed på lejren var en hel temadag. Dagen havde et meget omfangsrigt program, hvor Sovjetunionen blev gennemgået fra revolutionen af Mikael Hertoft, til situationen i Rusland i dag af Karsten Fledelius fra Dansk-Russisk Forening. Kunst og arkitektur omkring revolutionen blev, med udgangspunkt i Malevitsj 'Sorte kvadrat' gennemgået af Hanne Schmidt, og der var lysbilledforedrag fra en lille russisk landsby, hvor Flemming Gundersen gav sit personlige indtryk.
Selv middagen var præget af temaet med russisk bondefestmad præsenteret af Svetlana Klimenko, lejrens egen russer. Dagen sluttede med Per Warming, der sang oversættelser af de russiske sangere Okudsjava og Vysotskij. Alt i alt en hård men udbytterig dag.
På udflugtsdagen var de voksne på Samsø Energiakademi som forberedelse til aftenens emne, et offentligt møde med emnet 'bæredygtighed'. På mødet debatterede Bent Hindrup og lederen af Samsø Energiakademi, Søren Hermansen, omkring klima- og energipolitik. Der var et rekordstort besøg udefra af cirka 30 lokale.
Folketingsgruppen havde naturligvis også en aften, hvor de berettede om, hvad de får tiden til at gå med i Tinget.
Af andre foredrag og oplæg kan nævnes Ulla Sandbæk, næstformand i Grundlovskomiteen, der med kort varsel holdt et levende foredrag om retssagen mod Foghs ulovlige krig.
En eftermiddag hed emnet 'socialisme og religion'. På grund af afbud stod Per Kolstrup, der er overbevist kristen og socialist, ret alene med sine synspunkter uden med- eller modspil fra en muslimsk indleder. Ungdomsgruppen, som var medarrangør, havde imidlertid insisteret på, at der blev gruppearbejde til emnet, og det berigede debatten og blev rost fra alle sider som værende udbytterigt.
Torsdag startede med 'Latinamerika - sker der en venstredrejning?'. Kenneth Haar tiltrådte med kort varsel, men fik ikke desto mindre stablet et meget interessant og velfunderet oplæg på benene. Selv om der var foruroligende træk rundt omkring i Sydamerika, var det svært at forlade mødet uden optimisme.
Fredag morgen kom de mest søvnige hurtigt i omdrejninger, da Søren Søndergaard med humor og klarsyn fik pindet EU-parlamentets og Kommissionens tåbeligheder ud. Derefter gik han over til at tale om luskeriet med at snige EU-traktaten udenom folkeafstemning i medlemsstaterne.

Det sociale
Alle deltagere var inddelt i madhold, og udover det praktiske var holdene også ment som deltagernes sociale fundament.
Efter ankomsten til lejren blev det høje niveau for underholdning lagt med fremragende klezmer-musik ved Channe Nussbaum med sange på jiddisch. Snakken gik og gensyn blev fejret.
En af de glædelige nyskabelser var, at mange på opfordring havde taget musikinstrumenter med, som man ikke var fedtet med at traktere. En anden nyhed var ølkasseaften, hvor deltagerne fik fem minutter med deres yndlingsemner. Det gav mange gode synsvinkler såsom Merkurbank, en vellykket strejke, behandling af sultestrejkende iranske flygtninge og mange andre temaer.
Desuden var der hver aften natbio med klassiske film, hvor det efter sigende var filmen med Ches motorcykelrejse i Sydamerika og Eisensteins 'Oktober', der trak flest tilskuere.
Hvis ikke deltagerne havde nok at diskutere i sommerlejrens emner, var der et par forsidebaskere, der gav stof på pause- og rygebænken. Der var opbakning til Asmaas udtalelser om, at danske soldater i Irak var legitime mål for den irakiske modstandsbevægelse. Den anden store begivenhed, Kyllingens farvel til Tour de Dope, gav ligeledes anledning til diskussioner, som dog ikke indgik med stor vægt i lejrens øvrige program. I det hele taget sprudlede det sociale liv de fleste aftener til ud på de små timer.

Børn og unge
På tidligere sommerlejre havde man erfaret, at der var for få børnepassere, med det resultat at de blev overbebyrdede. Det ville arrangørerne undgå, og man må sige, at børnene og de seks børnepassere havde en dejlig og ikke alt for hård uge. Børnenes uge gik blandt andet med fri leg og forberedelse af en cirkusforestilling.
Børnene var på tur samme dag som de voksne. Turen i år var delt op, så de små kom på et økologisk husmandssted fra 30`erne, hvor de kunne klappe grise og fodre dyr, mens de store besøgte et eksperimentarium, hvor de blandt andet kunne støbe tinsmykker.
De unges program var arrangeret af de unge selv og bestod af en indføring i partiets grundværdier ved Camilla Gregersen og en grundig gennemgang af Che Guevara og kulten omkring ham ved Svend Vestergaard og H.C. Nielsen. Desuden stod de unge for at arrangere en vellykket skattejagt for hele lejren, og som tidligere nævnt var de med til at arrangere mødet om religion.

Afslutning
Fredag aften gik med fest, hvor underholdningen blev forestået af deltagerne selv. Madholdenes underholdning var ikke værd at skrive hjem om, så det afstår vi fra. Men fremtiden tegner lys. Børnenes cirkusforestilling var det absolut bedste, især tre små cirkusprinsesser på fire år tog alle med storm, da de jonglerede med hula-hopringe og gik på line. Børnenes indslag blev skarpt fulgt op af de unges film om lejren, hvor latterbrøl kunne høres på hele øen.
Som antydet blev programmet påvirket af afbud fra oplægsholdere, men alligevel lykkedes det at komme igennem det planlagte program. Samlet set blev det en smaddergo' lejr med fede melodier, interessant læring og kodyle kammerater. På gensyn næste år!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. aug. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland