18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vi er fleksible - og stressede

Vi er fleksible - og stressede

Tirsdag, 07. august, 2007, 00:00:00

Danskerne har EU`s mest fleksible arbejdstider, viser ny EU-undersøgelse. EU-rapporten omtaler det som ¤¤familievenligt¤¤ - men fleksibiliteten giver stress, advarer forsker

En spritny undersøgelse fra EU`s statistiske kontor Eurostat placerer Danmark i særklasse som det eneste EU-land, hvor normalarbejdsdagen er blevet det unormale. Over halvdelen af danskerne arbejder nu på fleksible arbejdstider.
Dermed er er Danmark et af de mest 'familievenlige' lande, kan man udlede af undersøgelsens forord. Men det familievenlige arbejdsliv kan lige så godt gå hen og blive det arbejdsvenlige familieliv, advarer dansk arbejdsmarkedsforsker.
- Vores undersøgelser viser, at dem der har har fleksible arbejdstider - det vi kalder grænseløst arbejde - også er mere stressede, siger Helge Hvid, lektor ved Institut for Miljø, Samfund og Rumlig forandring på Roskilde Universitetscenter.

En kortsigtet løsning
Når mange lønmodtagere alligevel ønsker fleksible arbejdstider, kan grunden være, at det umiddelbart kan virke som en løsning på dagligdagens problemer, vurderer Helge Hvid.
- Hvis du har mulighed for selv at tilrettelægge lidt af din arbejdstid, er der også mulighed for en dag at gå med dit barn til tandlægen. Men det betyder også, at din dagligdag bliver mere komprimeret. For så er det virkelig arbejdet, det drejer sig om, når du er på arbejde. Du kommer til at arbejde meget mere. Og derhjemme kan du så også nå mere, forklarer Helge Hvid.
- For det andet så har disse her fleksibilitets-arrangementer det meget ofte med at prioritere arbejdslivets krav over familielivets i stedet for omvendt. Desuden er det vigtigt for ens psykiske arbejdsmiljø og personlige udvikling, at man har en rytme i dagligdagen, hvor man kan møde kollegaerne og få en uformel snak.
- Så det er højst tvivlsomt at kalde fleksible arbejdstider, herunder hjemmearbejde, for et lønmodtagergode, selv om mange lønmodtagere efterspørger det, siger Helge Hvid.

LO-arbejdere også grænseløse
Det, der afgør om en ansat på fleksible arbejdstider går til i stress eller ej, er udover indflydelsen på arbejdstiden også indflydelsen på arbejdets indhold og tilrettelæggelse, forklarer Helge Hvid.
- Fleksibel arbejdstid er ikke ensbetydende med, at det er medarbejderen, der kan tilrettelægge sin arbejdstid - det kan lige så godt være arbejdsgiveren, der kan koste rundt med medarbejderen. - og det giver stress. Det samme er tilfældet, hvis man ikke har indflydelse på arbejdets indhold.
Helge Hvid offentliggjorte sammen med Henrik Lund i foråret en rapport for LO, som viser, at næsten halvdelen af af LO-medlemmerne angiver, at de er 'tilgængelige for deres arbejdsplads', også når de har fri. Under halvdelen har en 'normalarbejdsuge' på 37 timer.
- Og det er jo sådan, at indflydelsen på ens arbejdssituation generelt hænger meget sammen med hvor høj en uddannelse man har. Fleksibilitetens ulemper vil alt i alt have større indflydelse, jo længere du kommer ned i hierarkiet, siger Helge Hvid.

Læs Helge Hvids og Henrik Lunds LO-rapport om det grænseløse arbejde som pdf nedenfor

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. aug. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland