Børn og ældre bliver spillet ud mod hinanden, når Bornholm går i gang med at forhandle næste års budget. Plejehjem, daginstitutioner og skoler, trues af lukning
Skal Bornholms ældre fremover kun i bad hver anden uge i stedet for en gang om ugen? Eller skal hjemmehjælperen kun gøre rent hver tredje uge, mod hver anden uge i dag?
Der er svære valg på dagsordenen for socialudvalget på Bornholm, når de mødes i dag for at diskutere næste års budget. For at få økonomien til at hænge sammen skal udvalget skære i budgettet.
- De sidste par år har vi haft et overforbrug på omkring 20 millioner kroner på området, og det hænger jo ikke sammen, forklarer formand for socialudvalget, Jakob Kjøller (C), til Arbejderen.
Ifølge Jakob Kjøller findes der en anden løsning end at skære i kommunens hjemmepleje. Han er ved at skaffe politisk flertal til at lukke to af øens mindre plejehjem, og så kan resten af pengene hentes på børneområdet.
- Der bliver stadig flere ældre og færre børn på Bornholm. Derfor kan en del af problemerne løses ved at lukke nogle skoler og daginstitutioner, mener Jakob Kjøller.
Den tanke huer dog ikke medlem af kommunens børne- og skoleudvalg, Leif Olsen (F). Byens børn skal ikke betale, fordi socialudvalgsformanden vil flygte fra sit ansvar, svarer han.
- Kommunens penge bliver allerede fordelt på baggrund af befolkningssammensætningen, så ældreområdet får flere penge end børneområdet. Det har blandt andet betydet omfattende lukninger af skoler og institutioner. Vi kan ikke lukke flere uden at forringe kvaliteten betragteligt, siger Leif Olsen til Arbejderen.
Heller ikke de bebudede plejehjemslukninger falder i god jord. Besparelsen truer to plejehjem i Klemensker og Østermarie, og hvis den gennemføres, vil hjemmenes 36 beboere blive overført til større centralplejehjem på øen.
- Det gør det svært for pårørende og venner at besøge de ældre, især efter at der blevet skåret i den offentlige transport, siger formand for ældrerådet på Bornholm, Inge Lorentzen, til Arbejderen.
Skal ældrerådet vælge mellem lukning af plejehjem og mindre hjemmepleje foretrækker et flertal det første, fortæller Inge Lorentzen. Hun kan dog ikke genkende udvalgsformandens beskrivelse af overforbrug.
- Der er ikke tid til ret meget andet end de mest basale behov for de allersvageste ældre, så det er snarere en underbudgettering! Det er utroligt, at et rigt samfund kan behandle sine svage sådan, konkluderer ældrerådsformanden.
Byrådsmedlem Leif Olsen peger på, at nogle af de manglende penge kan findes ved at sælge kommunale ejendomme og hæve udbyttet på kommunens aktieselskaber.
- Men vi kan jo ikke undgå at sænke serviceniveauet, når kommunernes aftaler med regeringen gør det umuligt at hæve skatten eller sætte de samlede udgifter op, forklarer han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278