Halvdelen af de hårde kriminelle unge kan se tilbage på en yderst mangelfuld skolegang. Det gælder blandt andet for en af de to dømte i Curra-sagen
I går udkom bogen 'Skyld - Historien bag mordet på Antonio Curra'. Det er en biografi over Ferhat Kilic, en af de to der i 2003 dræbte den 19-årige italienske turist Antonio Curra.
Bogen belyser, hvordan det blandt andet var manglen på en regelmæssig skolegang, der bragte Ferhar Kilic ud på den kriminelle løbebane, som endte med mord. Allerede efter to måneder i første klasse foretog Ferhat Kilic hvad, der skulle vise sig at blive det første ud af mange skoleskift. I lange perioder af sit liv gik han slet ikke i skole, og først som 12-årig lærte han at stave sig igennem ord med to og tre stavelser.
- Det er desværre kendetegnende for rigtig mange af de unge, der ender på de sikrede institutioner, siger Benny Andersen, næstformand for Socialpædagogernes Landsforbund (SL). Forbundet offentliggjorde i juni en mindre undersøgelse af uddannelsesniveauet blandt de mest hårdkogte unge kriminelle, nemlig dem der ender i de sikrede institutioner.
Undersøgelsen viser, at af de 108 unge, som var indskrevne på de sikrede institutioner i uge 22, havde over halvdelen forladt skolen uden at få folkeskolens afgangsprøve. Tre havde slet ikke haft nogen regelmæssig skolegang, og 15 var droppet helt ud af skolen, inden de nåede til syvende klasse.
Flere af lederne på de sikrede institutioner påpeger, at mange unge kun har kundskaber svarende til sjette klasse, selvom de har gennemført niende klasse. Det skyldes blandt andet, at skolerne ikke har økonomi til at lade de unge gå klasserne om. Resultatet er, at de unge ikke er i stand til at gennemføre en ungdomsuddannelse, når de kommer ud af de sikrede institutioner.
- Det er rystende, at der i Danmark er børn, som vokser op uden at tilegne sig minimale skolekundskaber, og at advarselslamperne kan blinke så længe, uden at problemerne bliver løst, siger Benny Andersen. Han opfordrer politikerne til at reagere på de skræmmende statistikker:
- Socialministeren og undervisningsministeren bør sætte sig sammen og finde ud af, hvad der kan gøres i samarbejde med lærere og pædagoger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278