Musikstudie, bordtennis, thai-boksning, mad-lavning, samtaler og syværksted. I Klub 47 på Amager er der masser af aktivitet og engagerede unge, alligevel vil kommunen lukke stedet
På Amager i hjertet af Sundby ligger Klub 47. Det er en gammel klub - hele 38 år har den legendariske klub på bagen, men indenfor i klubben tyder intet på, at klubben er gået i stå og blevet gammel og grå.
Pigernes tøserum leder tankerne hen på østens mystik med madrasser på gulvet, store puder i varme, gyldne farver og røde vægge. Musikstudiet er stort og med alle moderne faciliteter, fællesrummet har bordtennis, tv og baren som midtpunkt. På væggene hænger billeder fra klubbens ungdom side om side med nutidige filmplakater, og de unges egne graffiti kunstværker.
Klubben er kendt for sine aktiviteter med thai-boksning og sin lange historie indenfor musik - specielt hiphop. Kendte kunstnere som Rockers By Choice, Humleridderne og Natasja har trådt deres musiske barnesko i klubben. Inden da var det rockbands som D-A-D og Sanne Salomonsen, som trykkede den af.
De københavnske politikere lader dog ikke til at høre rock og hiphop. De har besluttet at lukke klubben. På sit møde i juni valgte Københavns Børne- og Ungdomsudvalg at opsige driftoverenskomsten med Klub 47, som et led i en større sparerunde i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Det betyder reelt, at klubben lukker i maj næste år. Kommunen tilbyder, at de unge kan flytte til en nærliggende klub i Norgesgade.
Børne- og unge politikerne har, ud over Klub 47, valgt at lukke seks andre klubber i København. Det giver en samlet besparelse på 4,6 millioner kroner.
Maria Andersen og Rene Laursen arbejder begge i Klub 47 og er fuldstændig uforstående overfor politikernes beslutning.
- Kommunen vil måske nok spare nogen penge her og nu, men det bliver så meget dyrere for kommunen på længere sigt, siger Maria Andersen, som har arbejdet i klubben i tre år primært i klubbens multiværksted med kreative aktiviteter.
Samtale og frirum
Pædagog og thai-bokse-træner, Rene Laursen, er helt enig. Han betegner kommunens beslutning som så sort som en kælder.
- Det er frustrerende ikke at vide, hvad der skal ske. Vi er chokerede og føler os til grin, fortæller han.
De to ansatte fortæller om, hvordan Klub 47 på den ene side har helt almindelige aktiviteter for unge, som bordtennis, musik, syværksted og thai-boksning, men på den anden side også forsøger at hjælpe de unge gennem hverdagens problemer.
- Vi lægger meget vægt på samtale, og fanger på den måde, dem der skal fanges, inden de ryger i gulvet. Vi har skabt et frirum, hvor de unge kan være sig selv, og vi støtter dem i de ting de gerne vil, fortæller de to engagerede pædagoger til Arbejderen.
Klub 47 er et tilbud for unge mellem 14 og 18 år. Klubben har mange medlemmer fra lokalområdet, men også unge fra andre steder af Storkøbenhavn finder vej til klubben efter skoletid.
Ifølge de to pædagoger er klubbens brugere en blandet flok af både danskere og unge med anden etnisk baggrund. Nogen unge kommer fra svært socialt belastede miljøer, mens andre kommer fra mere trygge forhold.
- Vi har unge i klubben, som ikke kan fungere andre steder, men som fungerer fint her. Opfører de sig dårligt, er de alligevel velkomne i morgen. Vores mål er, at vi skal kunne rumme alle, det har vi altid kunnet her, og sådan skal det være, siger Rene Laursen.
Hans kollega Maria Andersen er enig. Hun mener, at klubbens gode erfaringer med de unge skyldes, at de ikke angriber dem, lige så snart de kommer ind ad døren, men lader meget foregå på de unges egne præmisser. Det skaber ifølge Maria Andersen en kultur i huset, som gør, at de unge opfører sig ordentligt overfor hinanden.
Lukning lig med problemer
Ud over arbejdet med de unge i selve klubben er klubbens pædagoger også en del af flere forebyggende tiltag i lokalområdet. Klubben er involveret i SSP-samarbejdet, som er et lokalt samarbejde mellem skole, socialforvaltning og politi for at forebygge kriminalitet blandt børn og unge. Desuden er klubben med i aktiviteter omkring boligområdet Urbanplanen for at forebygge sociale problemer i det tætbefolkede område. Det arbejde vil ophøre sammen med klubben.
>- Det vil betyde flere unge på gaden, og der vil komme mere ballade på gaden. På længere sigt vil det blive meget dyrt for kommunen, hvis nogle unge for eksempel må sendes på institutioner, siger Maria Andersen. Hun fortæller, at klubben også hjælper de unge med uddannelse og lærerpladser hvis der er brug for det. De oplever, at unge vender tilbage til klubben, efter at de er gået ud, for at søge råd og vejledning hos de ansatte.
- Nogle unge har brug for, at vi hjælper dem med helt basale ting, som at forklare dem, at man ikke kan ligge og sove til klokken 14 hver dag, hvis man vil have et arbejde, eller at man skal spise sundt, hvis man vil have et godt liv. Mange får ikke ordentlige måltider hjemme, fortæller Maria Andersen.
De to pædagoger beretter om, hvordan de unge er vrede og kede af, at deres klub lukker, og mener, at politikerne bare ser dem som brikker, de kan flytte rundt på, som det passer dem.
- Vi har med mennesker at gøre. Det er enormt frustrerende ikke at vide, hvad der skal ske, og hvor vi skal sende de unge hen. De unge spørger meget til, hvad der skal ske med dem, og vi som pædagoger føler os enormt forsvarsløse. Lukningen vil give dårligere vilkår, og det er roden til alt ondt, siger Rene Laursen.
På trods af frustrationen fortsætter klubbens mange aktiviteter. De ansatte forsøger at få det bedste ud af situationen.
- Vi prøver at lære de unge om ansvar og demokrati - men det er svært at forklare dem, at vi skal lukke, når der er så mange penge i samfundet, lyder det fra Maria Andersen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278