Om tre uger skal hoteller, restauranter og cafeer kunne registrere deres kunders internetbrug og telefonsamtaler. Justitsministeriet vil ikke oplyse hvordan
Som det første land i EU skal danske teleudbydere fra den 15. september registrere, hvem der ringer til hvem, hvordan, hvornår og hvor længe. Det erklærede formål er at give politiet mulighed for at efterforske terror-kriminalitet.
I Danmark omfatter loven også hoteller, restauranter og cafeer. Det betyder konkret, at hvert enkelt hotel eller restaurant skal investere i et omstillingsbord der kan registrere ind- og udgående telefonsamtaler og brug af internet. Reglerne omfatter ikke mobiltelefoner.
I brancheforeningen, HORESTA, sidder formanden for hovedstadsafdelingen, Jens Zimmer Christensen, og føler sig temmelig frustreret over situationen. Han repræsenterer foreningens 2000 medlemmer over hele landet omkring gennemførelsen af den såkaldte logningsbekendtgørelse.
- Loven pålægger os en officiel forpligtelse, som vi ikke har forudsætninger for at løse. Derfor skrev vi i slutningen af 2006 til Justitsministeriet for at få klarhed på nogle helt konkrete områder. Det kan godt være, at det er os der er dumme, men vi har overhovedet ikke forstand på de her ting, siger han til Arbejderen.
Jens Zimmer Christensen fortæller, at man her, tre uger før de nye regler træder i kraft, stadig ikke ved, hvordan oplysningerne skal gemmes og sendes videre.
- Efter et par måneder svarede ministeriet, at man ikke havde kapacitet til at besvare vore spørgsmål. Så skrev vi et nyt brev, men vi har ikke hørt noget siden.
Han understreger, at foreningen fuldt ud anerkender formålet med loven, men ikke helt forstår, hvorfor Danmark absolut vil være det første land, der indfører EU`s krav om logning. De øvrige EU-lande venter til 2009, og har ikke krav om internet-logning.
- I Sverige har man valgt at forberede sig bedre på at løse opgaven. Her arbejder man med en model, hvor man går et led tilbage til telefonselskaberne, forklarer Jens Zimmer Christensen.
- Det vil koste vore medlemmer betydelige summer til anlæg og drift at lade dem løse opgaven. Vi regner med 500-700 kroner per værelse alene i anlægsudgifter, forudsat at det eksisterende omstillingsbord overhovedet kan logge. Hvis ikke taler vi om helt andre beløb, siger Jens Zimmer Christensen. Han oplyser, at der alene i Hovedstadsområdet er 15.000 hotelværelser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278