Liberaliseringen af elpriserne fik de store kunder i Hillerød til at forlade det lokale selskab, som nu er solgt til Energi Randers
148,9 millioner kroner. Så meget lød slutsedlen på, da handelen mellem Hillerød kommune og Energi Randers A/S var afsluttet. Derved forsvandt endnu en lille elforsyning fra Danmarkskortet.
Ifølge byrådsmedlem Tue Tortzen fra Fælleslisten blev det lille veldrevne forsyningsselskab solgt, mens man endnu kunne få en god pris for det. Det skyldes, at liberaliseringen af elpriserne fik de store kunder til at købe deres strøm dér, hvor de kan få det billigst.
- Vi mistede langsomt men sikkert vort kundegrundlag. På et tidspunkt vil der kun være byens almindelige husstande tilbage, og så kommer det til at knibe med at få enderne til at mødes, siger han til Arbejderen. Han understreger, at det har været væsentligt for kommunen at få en god aftale for de fjorten medarbejdere.
- Jeg havde da gerne set, at vi beholdt forsyningsselskabet, men vi er jo ikke en lille gallerby, der kan modstå romerne i den lange bane.
Han mener at privatiseringen i sidste ende vil koste forbrugerne dyrt.
- Det bliver ligesom med benzinselskaberne, hvor literprisen er stort set ens. Det hele er skåret til, så det suger så mange penge ud som muligt, forudsiger Tue Tortzen. Han peger også på, at det i sidste ende kan gå ud over borgere i randområder.
- Det kan vi jo se med posten, som kun kører ud i de tyndest befolkede områder hver anden dag.
Formanden for Foreningen Frie Elforbrugere, H.C. Schjerning, tager klart afstand fra det udsalg der sker af de små forsyningsselskaber.
- Når et selskab bliver købt op, skal udgiften forrentes og afdrages. De omkostninger bliver lagt ud til forbrugerne, siger han til Arbejderen. Han påpeger at det er forbrugerne, der gennem de sidste 100 år har været med til at opbygge værdien af forsyningsselskabet.
- Men pengene for salget kommer kun kommunens nuværende borgere til gode, påpeger H.C. Schjerning.
EL-liberalisering
I 1996 vedtog EU El-direktivet, som skulle liberalisere elmarkedet gennem en gradvis overgang til fri konkurrence.
I 1999 gennemførte Folketinget direktivet, som trådte i kraft i 2000.
I 2003 vedtog EU`s Ministerråd og EU-Parlamentet et nyt direktiv om fælles regler for det indre marked med elektricitet. Det medfører, at konkurrencen prioriteres højst i forhold til forsyningssikkerhed, forbrugerbeskyttelse og miljø.
I Danmark gennemfører Folketinget direktivet i 2004.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278