Socialdemokraternes politik er på plads. Nu skal den ud over rampen, lyder det fra partitoppen, som ligger op til en helt udramatisk kongres i denne weekend
Udramatisk.
Sådan forudser organisationskonsulent Morten Nielsen, at Socialdemokraternes kongres kommer til at forløbe. Kongressen foregår i Aalborg i dag og søndag.
Han forklarer det med, at 'partiets politik er på plads', og der derfor ikke er lagt op til behandling af specifikke politiske temaer.
- Der kommer ingen breaking news fra den her kongres, udtrykker han det overfor Arbejderen.
Jan Helbak fra Odense Østre valgkreds er enig.
- Det eneste, der er sendt ud i partiafdelingerne, er beretningen, en udtalelse og besked om hvilket hotel, vi skal overnatte på. Beretningen er ganske harmløs og udtalelsen uskadelig, med mindre man begynder at gennemgå den skridt for skridt. Men det er der ikke lagt op til, siger Jan Helbak til Arbejderen.
Mangel på demokrati
At partistyrelsen konstaterer, at politikken er på plads, har han kun hovedrysten til overs for.
- Tag partiets modsvar til regeringens politik på velfærdsområdet 'Velfærd - det næste skridt'. Det papir er hverken blevet diskuteret eller vedtaget i de lokale partiafdelinger. Det har sandsynligvis været igennem partistyrelsen og blev som bekendt præsenteret i pressen en uge før regerings velfærdsudspil. Hvem forestiller sig, at man så stiller sig op på kongressen og taler imod det, spørger Jan Helbak retorisk.
Han mener, det kniber gevaldigt med demokratiet i det parti, der går efter at vinde regeringsmagten ved det næste valg, uanset hvornår det måtte komme.
- Partiet holder kongres netop som regeringen har fremlagt en kvalitetsreform. Der er lavet aftale med Dansk Folkeparti om en skattepolitisk omlægning, og finansloven for næste år skal på plads. I den situation vælger partitoppen at holde kortene tæt til kroppen og end ikke involvere de delegerede, der op til kongressen ikke har fået de papirer, der handler om socialdemokraternes modsvar til regeringens politik.
Den situation bekymrer Jan Helbak, der ikke selv deltager på kongressen i år.
Klappe hinanden på skuldrene
Det gør til gengæld Bjørn Laursen. Han deltager sammen med seks andre fra partiafdelingen i Kolding Syd.
- Kongressen er ikke særlig vigtig. Det var lige, før man kunne spare overnatningen og nøjes med kongres en enkelt dag, siger kredsformanden til Arbejderen.
- Kongressen skal først og fremmest bruges til at klappe hinanden på skuldrene, fordi vi gør det godt rundt omkring. Vi skal bekræfte hinanden i, at vi har den rigtige politik, og at det handler om at vælte den borgerlige regering - jo hurtigere jo bedre.
Bjørn Laursen mener, politikken er på plads på de vigtigste områder som velfærd og skattepolitik. Det kniber blot med at få den ud over rampen.
- Vi kommer ikke igennem med vores politik i Folketinget, så længe Fogh-regeringen sammen med Dansk Folkeparti sidder på flertallet af mandaterne. Og medierne er borgerlige alle sammen, så der har vi også svært ved at trænge igennem, beklager kredsformanden.
Vil vinde de næste tre valg
Af beretningen fremgår det tydeligt, at Socialdemokraterne går efter at vinde de næste tre valg. Både folketingsvalget, der kommer senest den 8. februar 2009, valget til Europaparlamentet i juni 2009 og regions- og kommunalvalget i november 2009.
I forordet til beretningen skriver partisekretær Henrik Dam Kristensen:
'Det er vigtigt, at vi fortsætte med at planlægge den kommende valgkamp. Meget kan nås i de 21 dage, valgkampen typisk varer, men det er afgørende, at forarbejdet er i orden. Derfor vil det kommende år i endnu højere grad end det sidste være præget af valgkampsplanlægning.'
Et kommende folketingsvalg vil helt sikkert få velfærd som omdrejningspunkt. Her lyder Socialdemokraternes mantra velfærd frem for skattelettelser.
I udspillet 'Velfærd - de næste skridt' præsenterer S efter eget udsagn en hel ny måde at tænke velfærd på. Det nye består i at S definerer en række minimumsrettigheder for borgerne på centrale velfærdsområder, såsom undervisning, børnepasning og ældrepleje.
Færre penge
Ikke nok med at Socialdemokraterne skal ud og overbevise vælgerne om, at deres politik er bedre end den borgerlige regerings. De skal også gøre det for stadig færre penge.
Ved forrige valg i 2005 fik Socialdemokraterne cirka ni millioner kroner fra private, mens VC til sammenligning fik 34 millioner.
På kongressen sendes de delegerede i workshops. Her skal de lidt firkantet sagt, udveksle ideer til, hvordan man fører en effektiv valgkamp for mindre midler.
S i tal
Antal medlemmer: 53.105.
Der findes cirka 480 partiforeninger fordelt over hele landet.
Ved sidste folketingsvalg fik partiet 868.259 stemmer (25,9 pct.), hvilket gav folketingsgruppen 47 mandater.
Ved det seneste regions- og kommunalvalg i 2005 fik Socialdemokraterne 34,3 procent af stemmerne.
45 ud af 98 kommuner har en socialdemokratisk borgmester.
Ved det seneste valg til Europa-Parlamentet i 2004 stemte 32,7 pct på liste A.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278