02 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fra gryder til møllevinger

Fra gryder til møllevinger

Tirsdag, 11. september, 2007, 00:00:00

Overenskomsterne, demokrati og fagligt medlemsskab. Det er nogle af de emner, Tor Pedersen ser frem til debat af på 3F`s kongres

Det er gået rigtig stærkt, siden Tor Pedersen for cirka fem år siden valgte at skifte store gryder ud med gigantiske møllevinger.
- Jeg er udlært kok og har arbejdet som selvstændig og som køkkenchef. Men arbejdstiderne var ved at slide mig op. Jeg var altid på arbejde, når andre holdt fri, fortæller han Arbejderen, der har sat ham stævne på arbejdspladsen.
Den 42-årige nordjyske tillidsrepræsentant har aldrig fortrudt sin beslutning om at skifte branche. Med spritnye kursusbeviser i hånden fra AMU indenfor lagerstyring og EDB fik han foden indenfor på den dengang nystartede vindmøllefabrik Bonus Energy.
På lørdag skal han som delegeret overvære åbningen af 3F`s første ordinære kongres. Det bliver samtidig Tor Pedersens første.
- Jeg glæder mig vildt meget til kongressen. Jeg forventer, det bliver både lærerigt og spændende at opleve det forum, hvor forbundets linje for de næste tre år rent faktisk bliver besluttet.

OK-rynker
Et af de emner Tor Pedersen ser frem til med ekstra spænding er debatten om forårets overenskomstforløb.
Han mener, det må give anledning til panderynker i forbundsledelsen, at medlemmerne var så utilfredse med resultatet, at de stemte forhandlerne ned.
- Vi sender fra start en masse forslag ind til forbundet, men det er som om, de bliver lavet helt om. Et af de krav, jeg slog meget på, var bedre forhold for tillidsrepræsentanterne til at udføre deres hverv. Jeg har såmænd selv gode muligheder, men alt for mange tillidsfolk, især på mindre arbejdspladser, har elendige muligheder for at udføre deres hverv. De har hverken eget lokale, telefon eller PC`er. Og hvad fik vi? Op til 30.000 kroner i honorar for at lave arbejdet hjemme, siger Tor Pedersen med et skuldertræk.
Det frygter han kan give problemer - igen på de mindre og mellemstore virksomheder.
- Jeg kan nemt forestille mig ledelsen sige til tillidsrepræsentanten, at der er brug for vedkommende i produktionen, og at han/hun derfor må ordne det faglige arbejde, når det er fyraften.

Fra småt til stort
Han husker tydeligt, hvor svært det var at starte op på Bonus Energy med 120 timelønnede.
- Vi snakker 2002 og en virksomhed med en ledelse, der havde rod i det vestjyske. Den havde meget svært ved at forstå, at det skulle være nødvendigt med et system med tillidsrepræsentant og sikkerhedsrepræsentant. Det hele var meget stift, og der var absolut ingen dialog mellem os på gulvet og ledelsen.
I december 2004 blev Bonus Energy opkøbt af Siemens og skifter til sit nuværende navn Siemens Wind Power. Vindmøllefabrikken udvikler sig med lynets hast, og i 2007 tæller listen af ansatte 520 timelønnede, 60 vikarer og 150 funktionærer.
Tor Pedersens faglige karriere har også haft fart på. Efter blot et års ansættelse på Bonus Energy blev han valgt som sikkerhedsrepræsentant. Mindre end to år senere skiftede han kasket og blev tillidsrepræsentant. Der gik kun yderligere et par måneder, før han kunne kalde sig fællestillidsrepræsentant, en titel han stadig smykker sig med, da Arbejderen sætter ham stævne i fabrikkens kantine.
- Ud over mig er der fem andre tillidsrepræsentanter, og vi har et helt andet forhold til den nuværende ledelse. Vi snakker om alt, og jeg tror ikke, vi får problemer med at få lov at bruge den fornøden tid til vores hverv. Ledelsen kan sagtens se fordelene ved løbende at få afklaret de mange spørgsmål, der dukker op med så mange ansatte i en produktion, der kører i døgndrift.
At Tor Pedersen som følge af overenskomsten kan se frem til et årligt honorar for arbejdet, har mest ført til venskabelige kommentarer fra kollegerne, om han nu ligefrem skal til at tjene penge på at være tillidsrepræsentant.
- Det gør mig ikke noget. Jeg bruger i forvejen meget tid på fagligt arbejde, både i arbejdstiden, men så sandelig også i fritiden.

Slå ørerne ud
Den nordjyske tillidsrepræsentant håber, at debatten om overenskomstforløbet på kongressen munder ud i nogle konkrete forslag, der sikrer, at forslag fra medlemmerne kan genkendes fra start til slut i overenskomstforløbet.
- Egentlig synes jeg, at den demokratiske proces, hvor medlemmerne udtager kravene på generalforsamlinger i klubber og afdelinger, er helt i orden. Den har jeg svær ved at se anderledes. Jeg tror derimod, det handler mere om at få forhandlerne til at lytte til medlemmerne. Tilsyneladende hører de ikke, hvad vi siger, og det fatter jeg simpelthen ikke.
Snakken bevæger sig automatisk videre til demokratiet i forbundet.
- Jeg har svært ved at se, hvad man kan gøre, men det er ikke specielt godt, at der ikke er en konsekvens af, at eksempelvis Børge Frederiksen bliver stemt ned af medlemmerne. Han sidder solidt i sadlen, og foreløbig er der ingen tegn på, at der står en anden klar i kulissen til at tage over.

Uddannelse
Et af de gennemgående temaer på 3F-kongressen bliver ulighed og ikke mindst den ulighed, der kommer til udtryk i uddannelsessystemet.
'Manglende eller utilstrækkelig uddannelse er et alvorligt problem for samfundet i en tid med næsten fuld beskæftigelse og stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft', lyder det fra forbundet op til kongressen.
Tor Pedersen er helt enig.
- Medlemmerne af 3F er sårbare på grund af det relativt lave uddannelsesniveau. Skal de undgå at blive kørt over af faglærte, skal forbundet sørge for, at der kommer penge til løbende opkvalificering og uddannelse.
- Det er måske hårdt at sige det, men jeg tror, man skal satse mere på dem, der er i arbejde nu. De få procenter, der ikke er i job nu, kommer det måske heller aldrig. I stedet for at presse dem, så de eventuelt får et nederlag, er det bedre at bruge midlerne på dem, der både kan og vil.

Medlemsflugt
Det bekymrer Tor Pedersen, at den etablerede del af fagbevægelsen og dermed 3F har så svært ved at holde medlemstallet.
- Jeg synes, 3F selv har en del af skylden for udviklingen. Jeg kan ikke lade være med at sammenligne det med bjørnen, der er vågnet af sit hi. Det nytter ikke at hvile på laurbærrene og bryste sig af de resultater, man engang har opnået. Der skal tænkes kreativt. Medlemmerne og deres familier skal inddrages.
- Som da 3F Aalborg holdt åbent-hus-arrangement for nylig. Det var en kanon-succes. Mange af mine kolleger satte deres ben i fagforeningen for første gang, og de havde en god oplevelse.
Det handler om synlighed, mener Tor Pedersen. Han fremhæver den kampagne, 3F gennemførte i foråret 2006 i forbindelse med forhandlingerne om en velfærdsreform.
- Afdelinger over hele landet gik på gaden imod halvering af dagpenge til unge under 30 år og forringelser af efterlønnen. Det var rigtig positivt og det gav også nye medlemmer, fordi 3F pludselig var synlig.
Det ser Tor Pedersen gerne noget mere af - også selvom det koster mange penge.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland