I København bobler det af aktivitet imod budgettets nedskæringer på daginstitutionerne. I dag er der igen stormøde for de pædagogiske tillidsfolk
- Det er år siden, at jeg har set så meget aktivitet så tidligt i forløbet. Stemningen overalt er, at nu er det nok, nu vil vi ikke finde os i mere.
Det siger den københavnske fællestillidskvinde for det almene område i Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS), Annette Mortensen, til Arbejderen.
I dag skal hun til stormøde for alle LFS` og BUPL`s tillidsfolk i Nørrebrohallen. På dagsordenen står deres kampagne mod forslaget om, at spare 120 millioner kroner på børne- og ungdomsområdet i Københavns Kommune.
- På et møde var der en, der sagde 'vi vil ikke finde os i det' - og folk klappede. Nogle taler om at nedlægge arbejdet, fortæller Annette Mortensen, der har været til møder på arbejdspladserne hele sidste uge.
Tina Malene Hansen, der er nyudnævnt fællestillidskvinde på samme område som Annette Mortensen, bekræfter hendes udlægning:
- Pædagoger, forældre og ledere står sammen. Der bliver organiseret aktiviteter både på hver institution og på bydelsplan - der bliver lejet lokaler, holdt møder hver aften, udvekslet idéer. Tillidsfolkene er i fuld gang med at netværke. Der er gang i den, siger hun til Arbejderen.
- Vi har set på sosuassistenterne, der også er kvinder på et lavtlønsområde. De har sagt stop, og nu må vi også sige stop, mener hun.
Annette Mortensen retter en hård kritik mod pædagogernes arbejdsmiljø.
- Der kommer hele tiden mere kontrol, flere tests, mere overvågning. Men der er ikke tid til at lege, når de voksne hele tiden skal teste én. Politikerne kalder børnene for enheder, og det sprog passer til deres politik, konstaterer hun tørt.
- Det er en hån mod børnene, og en hån mod vores arbejde, fordi vi ikke kan komme til at gøre det ordentligt.
Tina Malene Hansen er enig i, at smertegrænsen er nået.
- Vores område er udhulet i forvejen, og folk flygter fra faget. Helt ned til 30-årsalderen er der pædagoger, der knækker af stress. Selvom der er mindre tid, vil man jo ikke sortere opgaver fra, så man løber dobbelt så hurtigt, forklarer hun.
Annette Mortensen peger på, at pædagogerne ikke bare kan skifte job, når der bliver skåret ned.
- Vi har ingen flugtveje, og der er også en grund til, at vi er blevet pædagoger. Men vores gode intentioner bliver smadret af politikernes vanvittige forslag om besparelser. Uanset hvad vi siger, lytter politikerne ikke. Så havde de jo heller ikke lavet det budgetforslag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278