Kritik af sikkerheds-forholdene på Ertech Stål er årsag til fyring af tillidsrepræsentant, mener Metal Horsens. Nu skal Arbejdsretten afgøre sagen
Dansk Metals Horsens-afdeling vil ikke finde sig i, at tillidsrepræsentant Eddie Sørup får en fyreseddel.
Hans arbejdsplads Ertech Stål begrunder fyringen med misligholdelse af ansættelseforholdet i forbindelse med sygdom.
Metal derimod mener, at virksomheden vil af med tillidsmanden, der flere gange har ytret sig kritisk om virksomhedens sikkerhed - senest i forbindelse med en tragisk dødsulykke.
Ulykken, der fandt sted for godt en måned siden, kostede en 22-årig spanier livet. Han døde under bugsering af to ti tons tunge vindmølledrev med en kran. Efterfølgende viste det sig, at den unge mand ikke havde krancertifikat, som er lovpligtigt ved arbejde med emner over fem ton.
- Dagen efter går Eddie Sørup på TV sammen med en anden tillidsrepræsentant. De fortæller, at de gentagne gange har advaret ledelsen om, at lade folk køre med kranerne uden de rette certifikater, forklarer faglig sekretær, Benny Sørensen, til Arbejderen.
Han mener ikke det kan være rigtigt, at det skal koste jobbet, at kritisere sikkerhedsforhold eller andre forhold på sin arbejdsplads.
Ertech Stål har i de seneste syv år fået flere påbud fra Arbejdstilsynet. Dødsulykken har fået tidligere ansatte til at stå frem og fortælle både de lokale medier og Fagbladet om virksomhedens gentagne brud på arbejdsmiljøreglerne.
Det gælder således Carsten Kragh Rasmussen, der kom alvorligt til skade da et tonstungt element faldt af et ikke-godkendt løftebeslag. Kun ved et held blev han ikke dræbt, men slap med en knust næse og og skader på hofte og skulder.
Eller Annie Holst, der fik sin hånd i klemme under et 500 kilo tungt emne. Også hun havde fat i et ikke-godkendt beslag.
- Hun blødte voldsomt og ringede straks efter en ambulance. Det fik hun en skideballe for, fordi hun ikke først have kontaktet driftslederen, så der kunne blive ryddet op efter uheldet. Det er helt uhørt, at der i 2007 findes en virksomhed, der på den måde spiller hasard med de ansatte liv og helbred, mener Benny Sørensen.
Det seneste træk fra virksomheden er, at lave opsigelsen om til en advarsel.
- Det er et spidsfindigt juridisk træk, i et forsøg på at ligge bevisbyrden over på vores side. Men med baggrund i hele sagsforløbet har Metal Horsens valgt at indklage virksomheden til fællesmøde med påstand om organisationsforfølgelse.
Metal Horsens er overbevist om at hele sagen med Eddie Sørups opsigelse er nøje planlagt i samarbejde mellem Ertech Stål og deres arbejdsgiverorganisation DS Håndværk & Industri.
Sagen kommer op i Arbejdsretten i morgen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278