Efter kommunerne har overtaget ansvaret for specialundervisning til børn med blandt andet autisme og ordblinde, er antallet af forældreklager fordoblet
Sidste år klagede 165 forældre over specialundervisningen til deres børn med autisme, ordblindhed, hjerneskader og ADHD. I år har Klagenævnet for Vidtgående Specialundervisning allerede modtaget over 300 klager.
Efter kommunalreformen er ansvaret for specialundervisning til børn med særlige behov overgået fra amterne til kommunerne.
Kommunernes Landsforening har pålagt kommunerne at inkludere så mange børn i de almindelige folkeskoler som muligt. Det betyder, at mange børn er blevet hentet hjem fra specialinstitutioner, og nu går i almindelige folkeskoleklasser.
- Det er jo fint for de børn, der kan inkluderes. Men det kræver mange støttetimer og de fleste klager handler om, at der ikke gives støttetimer nok, siger Morten Carlsson til Arbejderen. Han er De Samvirkende Invalideorganisationers repræsentant i Klagenævnet.
En stor del af klagesagerne ligger i Københavns Kommune. Her har man nemlig valgt at tildele fire støttetimer om ugen til alle, der søger, uden at foretage en individuel vurdering af barnets støttebehov.
Kommunalreformen har medført endnu et problem. Alle børn med særlige behov indenfor kommunegrænsen samles ét sted. Før var de delt op efter deres individuelle behov. På Bornholm har man for eksempel samlet alle børn med handicap på en nedlagt skole midt på øen.
- At placere børn med autisme sammen med udadreagerende børn går simpelthen ikke, siger Solveig Gaardsmand fra Forældrerådgivningen til Arbejderen.
Hun fortæller at Forældrerådgivningen har fået et stigende antal henvendelser indenfor specialpædagogisk bistand siden første januar.
- Det handler ikke længere om, hvad det enkelte barn har behov for men hvad skolen har ressourcer til, fortæller Solveig Gaardsmand.
Klagenævnet for Vidtgående Specialundervisning behandler mellem 20 og 30 klager hver 14. dag. Af de sidste 21 klager har forældrene fået medhold i de 19. De sidste to sager er endnu ikke færdigbehandlet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278