16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

3F skal ud af starthullerne

3F skal ud af starthullerne

Lørdag, 15. september, 2007, 00:00:00

Tillidsmand håber, at forbundet igen bliver mere synligt fagligt og politisk. Han opfordrer de delegerede fra arbejdspladserne til at blande sig

Forskellen på at kravle rundt på stilladser i otte-ti meters højde til hverdag og så sidde stille på sin flade i fem-seks dage indendøre er til at tage og føle på.
Alligevel glæder Thorkil Jansen sig til 3F`s kongres, der bliver skudt i gang i dag og fortsætter til på fredag.
- Det er jo den første kongres efter fusionen, og den skulle gerne sige noget om, hvor langt processen er kommet. Jeg håber, den er kommet så langt, at forbundet igen er klar til at diskutere politik og markere sine holdninger, både når det handler om politik i bred forstand, og når det drejer sig om specifikke faglige spørgsmål.
Den 36-årige stilladsarbejder er formand for Århus Stilladsarbejderklub og bestyrelsesmedlem i 3F Transport, Logistik & Byg i Århus. Han ved, at afdelinger og forbund har brugt mange kræfter på at få sammenlægningen mellem SiD og KAD på plads. Det har kostet kræfter og andre opgaver er blevet forsømt.
- Jeg snakker med tillidsfolk fra hele landet, men kender selvfølgelig bedst til forholdene i min egen afdeling. Forberedelserne op til den her kongres er ét eksempel på en proces, der er blevet klemt hos os. Vi stiller ikke selvstændige forslag til kongressen og er heller ikke medunderskriver af andres forslag. Der har ganske enkelt været for travlt med meget andet.

Savner forbundet
Sammenlægningen kan være én forklaring. En anden at afdelingerne bliver svigtet af forbundet og står alene med ret svære opgaver.
- På landsplan er der et kæmpe problem, især indenfor byggeriet, med østarbejere, der udnyttes som billig arbejdskraft. Her er forbundet slet ikke gearet til at hjælpe afdelingerne.
I de ti år Thorkil Jansen har arbejdet som stilladsarbejder, er problemet med firmaer, der forsøger at slå plat på udenlandske arbejdere vokset, og der bliver taget stadig mere kreative midler i brug.
Han er overbevist om, at der går mange kræfter tabt ved, at det hver gang er den enkelte fagforening, der selv skal finde ud af, hvad den gør for at undgå løndumping.
- Det er den enkelte afdeling, der skal bruge tid på at skrue en overenskomst sammen, der tager højde for pensionsindbetaling, feriepengeindbetaling og hvad ved jeg. Det kan ikke passe.
- Jeg savner nogle retningslinjer fra forbundet. I stedet for at hver enkelt afdeling skal gøre sine egne erfaringer og måske lave de samme fejl, burde forbundet støtte afdelingerne, for eksempel med en manual. I den skal man kunne hente alle relevante oplysninger vedrørende den her problematik. For eksempel om hvordan og hvad man skal gøre for at kontrollere, at lønsedler og andre forhold er i orden. Eller om hvilke instanser man henvender sig til i sager, der har med udenlandsk arbejdskraft at gøre.

Strategien mangler
Helt overordnet savner Thorkil Jansen en strategi fra forbundet hvad angår østarbejdere. Han mener ikke, det er gjort med at forholde sig til spørgsmålet ved eksempelvis overenskomstforhandlingerne.
- Hvordan arbejder vi med det her problem. Læner vi os bare tilbage og venter på, at politikerne sørger for den nødvendige lovgivning, eller går vi mere tll biddet, spørger han.
Han er selv tilhænger af en mere offensiv stil, hvor tillidsfolk og medlemmer bliver klædt på til at tage den mere direkte kamp om overenskomsterne ude på arbejdspladserne.
Medlemmerne af Stilladsarbejderklubben i Århus har flere eksempler på, at det virker, når der sættes handling bag ordene.
I løbet af det seneste år har stilladsarbejderne ved hjælp af faglige aktioner fået udenlandske firmaer til at tegne overenskomst, så de ansatte er sikret løn som de danske kolleger - i hvert fald på papiret.

Fik vi det bedste med
I forbindelse med sammenlægningen SiD/KAD blev antallet af SiD afdelinger reduceret kraftigt. Mange SiD-afdelinger blev lagt sammen og Thorkil Jansen mener der mangler at blive samlet op på erfaringerne.
- Vi må være nået til et punkt, hvor vi kan se tilbage på processen og forholde os åbent til spørgsmålet om, hvordan vi synes afdelingerne fungerer. Fik vi nu det bedste med os?
Thorkil Jansen mener, det har kostet på den faglige og politiske stillingtagen at flere afdelinger med forskellige tradtioner og holdninger er blevet lagt sammen. Han savner noget mere synlighed fra forbund/afdelinger i den offentlige debat.
- Måske den debat kommer når kongressen skal dikutere forbundets kerneopgaver, lyder det forventningsfuldt.

OK - ikke til at komme udenom
Endelig ser Thorkil Jansen frem til en grundig debat om forårets overenskomstforløb.
- Det spørgsmål kommer kongressen ikke udenom, og det bliver spændende at se, hvad der kommer fra det udvalg, som blev nedsat til at kulegrave forløbet og komme med ideer til ændringer.
- 3F gjorde bestemt ikke nogen god figur, og det kom der som bekendt en kontant afklapsning fra medlemmerne for. Skal forbundet undgå en gentagelse, er det nødvendigt at finde ud, hvordan man sikrer mere direkte indflydelse på hvert enkelt overenskomstområde. Det har betydning for medlemmernes stemmedeltagelse, og det samme har de udemokratiske sammenkædningsregler, som skal afskaffes.
Den århusianske tillidsrepræsentant slutter med en stille forhåbning om, at delegerede fra arbejdspladserne blander sig i de forskellige debatter på kongressen, så de ansatte og valgte får den direkte melding fra medlemmerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland