Skal de unge have friere tøjler og skal afdelingerne have mulighed for at gøre erfaringer med kønskvotering. Det var et par af torsdagens hotte emner på 3F`s kongres
Ungdomsarbejdet i forbundet cykler ikke ligefrem derudad, mener 3F Ungdom. Forbundsledelsen og hovedbestyrelsen er enig.
Når det kommer til spørgsmålet om, hvad der skal til for at vende udviklingen, hører enigheden imidlertid op. Det viste gårsdagens debat om et forslag, hvis indhold gik på at sikre de unge en selvstændig økonomi, indflydelse på 'væsentlige beslutninger, der direkte vedrører unge medlemmer', og større autonomi i forhold til hovedbestyrelsen.
- Hvis I er bange, når en ung nyvalgt tillidsrepræsentant går på talerstolen til afdelingens generalforsamling. Hvis I er bange, når unge fra teknisk skole møder op i fagforeningen for at snakke ungdomsarbejde. Og hvis I er bange for, om der fortsat bliver tid til at deltage i alle mulige møder, så skal I stemme nej til forslaget, sagde en oplagt Mattias Tesfaye, formand for 3F Ungdom.
Steen Andersen, næstformand i 3F, talte på hovedbestyrelsens vegne imod forslaget.
- Vi er overbeviste om, at den nuværende organisering af ungdomsarbejdet er den bedste. Og det her forslag drejer sig om en parallelorganisering, som vi ikke kan gå ind for.
- Vi ønsker ikke en parallelorganisering. Vi vil have arbejdet ud i afdelingerne, forsikrede Rasmus Gudmandsen, formand for regionsungdomsudvalget i Hovedstaden.
3F Ungdom fik opbakning til forslaget fra flere afdelingsformænd.
- Alt det vi tør i det nye forbund er fedt. Lad os vise, at vi også tør med de unge, lød det fra Christian Juhl fra Silkeborg.
Forslaget om at give ungdomsarbejdet mere frie tøjler faldt efter grundig debat med stemmerne 443 imod og 408 for.
Debatten om ungdomsarbejdet blev afløst af debatten om kønskvotering.
Et flertal i Hovedbestyrelsen foreslog, at der i kongresperioden bliver mulighed for, at afdelingen kan vælge en anden kvoteringsmodel, end den nuværende model, der ligger i aftalen om Fair Repræsentation.
- Det her forslag skal opfattes som en mulighed for at bygge ovenpå aftalen om Fair Repræsentation, der stadig gælder til udgangen af 2012. Det er frivilligt, om afdelingerne vil prøve modellen af. Viser modellen sig ikke at fungere, er der ingen skade sket, argumenterede næstformand Jane Korczak.
På trods af, at kun et par indlæg talte imod forslaget fra hovedbestyrelsen blev det stemt ned. 422 var imod forsøget med kønskvotering, mens 369 gik ind for det.
Jan Ahrendt, fællestillidsmand, Danfoss Viby:
- Det har været en god kongres med stor debatlyst og engagement - både i grupperne og i pauserne.
- Vi havde en god debat om beretningen. Jeg synes det var vigtigt, at så mange påpegede, at vi ikke skal være en 'koncern' men en fagforening. Og at vi fik sendt et signal om, at vi er suveræne afdelinger med et forbund.
- Til gengæld er jeg skuffet over afstemningen om de forslag, som de unge havde stillet. Ungdommen er vores fremtid, det er vigtigt at vi viser dem tillid.
Anne Gregersen, a-kasseleder, 3F Roskildeegnen:
- Det er en fantastisk flot kongres, der har været præget af mange gode og saglige debatter. Jeg synes det er speciel dejligt, at så mange repræsentanter fra arbejdspladserne har fundet vej til talerstolen.
- Omvendt ærgrer det mig, at kongressen ikke turde gå lidt længere end aftalen om Fair Repræsentation og støtte forslaget om ligestilling. Den debat havde det ellers været godt for demokratiet at bære ud i afdelingerne.
- Jeg glæder mig til delegeret-mødet fredag, hvor vi skal diskutere de politiske forhold, der spiller ind på arbejdet i a-kassen. Og lægge linjen for forbundets politik i forhold til de arbejdsløse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278