Børne- og ungeområdet bliver stort set holdt skadesfrit, men de ældre og de udsatte betaler gildet i hovedstadens nedskæringsbudget
Efter store protester i hele byen blev det børne- og ungdomsområdet, der fik den store opmærksomhed i Socialdemokraterne, SF og De Radikales budgetforlig.
De bebudede nedskæringer på 278 millioner kroner på området er i det store hele taget af bordet, og der er afsat en pulje penge til flere hænder i daginstitutionerne.
- Vi har sikret et kvalitativt løft på børne- og ungdomsområdet, sagde en tilfreds overborgmester Ritt Bjerregaard på fredagens pressemøde.
Den udlægning er Københavns største pædagogiske fagforening, LFS, uenige i.
- Der er ikke tale om et kvalitetsløft. Der er tale om et nulbudget, hvor nogle midler bliver omfordelt. Der er blevet gennemført grønthøsterbesparelser siden 2001, så det er stadig langt fra optimalt, siger Jan Hoby fra LFS` forretningsudvalg til Arbejderen.
- Vi opfatter forliget som en sejr, men først og fremmest en sejr for protesterne, understreger han.
Det var tydeligt, at den høje aktivitet blandt forældre og pædagogisk personale havde presset de tre partier.
- Forældrene kan i høj grad være tilfredse med forliget. Jeg synes, at de skal stoppe med blokaderne og aktionerne, sagde børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard fra SF.
Enhedslisten er som det eneste parti på rådhusets venstrefløj udenfor forliget.
- Det er stadig et nedskæringsbudget, uanset hvad man siger. Der skal skæres 87 millioner kroner på det sociale område, hvoraf 50 millioner er rene grønthøsterbesparelser, der rammer hver institution og hvert socialcenter. De skal løbe stærkere, og der er ikke råd til sådan noget som efteruddannelse og udflugter, forklarer socialborgmester Mikkel Warming fra Enhedslisten til Arbejderen.
- De ældre og det sociale område betaler, og der bliver stadig skåret nogle millioner på børnene, udover strukturbesparelser på omkring 50 millioner på hele børne- og ungeområdet. Og vi mangler også stadig et brugerstyret ungdomshus, påpeger Mikkel Warming.
- Det er godt, at protesterne har virket. Men i stedet for at skære blandt de grupper, der har mindre slagkraft end pædagogerne og forældrene, skulle man have sprængt rameaftalen med regeringen og have brugt kommunekassens overskud på 1,6 milliarder til at løfte velfærden på alle områder, siger formand for Kommunistisk Parti København Helene Caprani til Arbejderen.
På mandag mødes BUPL og LFS` tillidsfolk igen i Nørrebrohallen, og ikke i Tappehallerne som anført i gårsdagens Arbejderen, for at diskutere forliget. Ritt Bjerregaard, Bo Asmus Kjeldgaard og Klaus Bondam er inviteret til at fremlægge forliget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278