Københavns Kommune stopper med at lade kommunens egen virksomhed indenfor Vej & Park konkurrere med private og satser i stedet på faste opgaver
Fra 1. januar afskaffer Københavns Kommune den såkaldte BUM-model inden for vej-, park- og renholdelsesområdet.
Det betyder, at kommunen ikke længere vil sende alle opgaver indenfor Vej & Park i udbud, men fast tildele kommunens virksomhed, Kommune Teknik København, KTK, 80 procent af opgaverne. Så må private slås om de sidste 20 procent, der fortsat sendes i udbud.
Beslutningen hilses med lettelse af de omkring 500 ansatte i KTK, fortæller deres fællestillidsmand Lars Pless:
- BUM-modellen ser kun på den økonomiske bundlinie. Vi har skullet levere et økonomisk resultat, som ikke står mål med kvalitet og service, forklarer Lars Pless.
- Vi har hvert andet eller tredje år skullet gennemtygge tonsvis af udbudsmateriale og brugt mange ressourcer på at afgive vores bud. Nu kan vi bedre planlægge vores opgaver - og forhåbentlig får vi nogle af de penge, kommunen hidtil har skullet bruge til at administrere alle udbudsrunderne, derud hvor arbejdet bliver gjort, siger Lars Pless til Arbejderen.
BUM står for Bestiller-Udfører-Modtager. Meningen med modellen er, at det er bestiller-delen - for eksempel Vej & Park i Københavns Kommune - der definerer serviceopgaverne og bestiller dem hos udførerne, ofte i form af udbudsrunder.
Med den nye model bliver Vej & park slået sammen med KTK og opdelt i tre enheder, der skal tage sig af henholdsvis gadevedligeholdelse, renholdelse og vedligeholdelse af de grønne anlæg.
Men BUM-modellen er også på vej ind på social- og sunhedsområdet i København . Den bruges i vid udstrækning på hospitalsområdet, i hjemmehjælpen, og er nu også ved at være gennemført på kommunens plejehjem.
- Her synes jeg, at man skulle lytte til de erfaringer vi har gjort os, siger Jesper Bjørn, formand for Servicegruppen i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforeningái København, som organiserer de fleste ansatte i KTK.
- Vi har uden succes kørt med BUM-modellen på det tekniske område her i København. Vi er blevet effektive til at prisfastsætte, men totalomkostningerne har været store. Det kan godt være, at de også i plejesektoren bliver gode til at fastsætte priser. Men de ansatte og de ældre kommer til at betale en helt anden pris, advarer Jesper Bjørn.
Hidtil har KTK vundet de fleste entrepriser - og har også overtaget en del fra private, som har knækket nakken på dem.
- Det giver i mange tilfælde meget dårlige vilkår. Men i modsætning til en privat udbyder, som trods alt har en vis retsbeskyttelse mod dårlige entrepriser, så er mine medlemmer i KTK bundet på en helt anden måde, for KTK kan ikke slæbe kommunen for retten. Vi bliver presset til at levere mere end kontrakten, eller levere til priser under markedsprisen. Det er illusorisk at snakke om lige vilkår for offentligt og privat med BUM-modellen., understreger Jesper Bjørn.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278