04 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nordisk samarbejde for asyl

Nordisk samarbejde for asyl

Onsdag, 26. september, 2007, 00:00:00

Amnesty International kritiserer i ny rapport koalitionsstyrken og dermed Danmark for at svigte de over fire millioner irakiske flygtninge

I mandags skød tyve humanitære organisationer fra fem nordiske lande kampagnen 'Keep Them Safe' i gang.
Organisationerne vil have regeringerne i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige til at leve op til deres ansvar overfor mennesker, der flygter fra væbnede konflikter.
De fem lande har skrevet under på adskillige FN konventioner og dermed forpligtet sig til at yde beskyttelse til folk, der flygter fra konflikter som den, der udspiller sig i Irak lige nu. Alligevel nægtes irakiske flygtninge asyl i de nordiske lande, der ellers plejer at blive betragtede som forgangslande på det punkt.
Af danske organisationer deltager Dansk Flygtningehjælp, Amnesty Danmark, Dansk Røde Kors, Institut for Menneskerettigheder og FN-forbundet. De kritiserer først og fremmest det danske krav om, at en flygtning skal være personligt forfulgt, for at få asyl.
På grund af det krav står 508 irakere lige nu i en paradoksale situation. De har fået afslag på deres asylansøgning, fordi de ikke er personligt forfulgt i deres hjemland. Til gengæld kan de ikke sendes hjem, fordi Danmark har skrevet under på ikke at hjemsende afviste asylansøgere til borgerkrigslignende tilstande.
FNs flygtningeorganisation UNHCR har flere gange påpeget, at flygtninge er personligt forfulgt i kraft af, at de er en del af et forfulgt folk. Senest har UNHCR opfordret til, at der gives asyl til flygtninge fra det sydlige og centrale Irak, hvor der efter deres vurdering er borgerkrig. Denne anvisning har Danmark valgt ikke at følge.
Samtidig rammes Danmark af kritik fra Amnesty International. I en ny rapport kritiserer de vestens behandling af de irakiske flygtninge. De roser nabolandene Jordan og Syrien for allerede at have modtaget henholdsvis 750.000 og 1,5 millioner irakiske flygtninge. Til gengæld kritiserer de vesten og især de lande, der deltog i koalitionen, for ikke at hjælpe Jordan og Syrien nok.
Det kritiseres desuden, at blandt andre Danmark hjemsender afviste asylansøgere til et land, hvor 2000 dagligt jages på flugt. Amnesty slår fast, at afviste irakere hverken bør tvinges, lokkes eller presses til at rejse hjem. Ved hjælp af madpakkeordninger og flere former for gulerod er det lykkedes Danmark at få 300 afviste irakere til 'frivilligt' at tage hjem.
Ligesom UNHCR mener Amnesty, at irakerne burde kunne få asyl. I stedet for at kigge på, om flygtningene kan integreres i Danmark, skulle man kigge på deres behov for beskyttelse, skriver de.
Integrationsminister Rikke Hvilshøj fastholder, at når asylansøgninger bliver afvist, er det fordi, det er muligt at rejse hjem.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland