Hele elev- og studenterbevægelsen er gået sammen for at protestere mod årtiers nedskæringer på uddannelserne. Lærlingene er også med
Tirsdag aften var op mod 1000 elever, studerende og lærlinge samlet i København og Århus for at planlægge aktiviteter op til demonstrationerne den 2. oktober. De opfordrer til at nedlægge undervisningen.
De uddannelsessøgende og lærlingene er ikke direkte med 2. oktober initiativet. De er gået sammen i initiativet Handling Nu og fokuserer udelukkende på nedskæringerne i uddannelsessystemet og forholdende for lærlinge.
Handling Nu indkalder til demonstration 2. oktober, men en time før de store velfærdsdemonstrationer. Det foregår på Rådhuspladsen i København og på Store Torv i Århus klokken 15.30. Inden da planlægger flere skoler, gymnasier og seminarier at nedlægge undervisningen.
- Beslutningen om undervisningsnedlæggelser viser situationens alvor. Opbakning til stordemonstrationerne den 2. oktober er stor, siger Gry Poulsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, der er en af drivkræfterne i Handling Nu.
Initiativet har fremlagt en redningsplan for uddannelsessystemet. De har fjorten forslag til politikerne. De vil blandt andet have bedre studiemiljøer og rene folkeskoler. De kræver skolepraktikordningen genindført og stop for de lærerfri timer. De vil have 5000 kroner mere på taxametertilskuddet til universiteterne og en lov mod brugerbetaling.
Handling Nu favner hele elev- og studenterbevægelsen fra folkeskoleelever til universitetsstuderende samt ni lærlingeforbund.
- Det viser, at utilfredsheden og bekymringen eksisterer i alle dele af uddannelsessystemet. Den uddannelsessøgende ungdom ønsker en anden vej for uddannelsessystemet, og sætter i disse dage handling bag ordene. Det kunne politikerne tage ved lære af, fortsætter Gry Poulsen.
De universitetsstuderende har traditionelt været tilbageholdende med protester og demonstrationer, men denne gang er Danske Studerendes Fællesråd (DSF) med.
- Mange universitetsstuderende har nået den erkendelse, at protester virker, efter velfærdsprotesterne 17. maj 2006, hvor en samlet bevægelse fik sat en dagsorden, forklarer Michael Hunnicke fra DSF.
På stormødet blev det besluttet at fortsætte samarbejdet og fastholde presset på politikerne også efter demonstrationerne 2. oktober.
- Det er ikke nogen engangsforestilling, vi indkalder til en konference efter 2. oktober, hvor vi skal diskutere, hvordan vi fortsætter kampen, slutter Michael Hunnicke.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278