15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

I skolefritidsordningen

I skolefritidsordningen

Torsdag, 27. september, 2007, 00:00:00

Kvalitetsreformens ambitiøse mål om udvikling af ansatte og pædagogiske principper bliver fulgt op af færre hænder til flere opgaver og dokumentationskrav

Aisha Kahn er pædagog i en skolefritidsordning. Hun står på skolens boldbane og forsøger at holde styr på de 20 børn, der løber rundt om hende og spiller fodbold.
I den nye resultatkontrakt med kommunen skal der være synlige mål, så hendes skolefritidsordning (SFO) har valgt at forpligte sig til, at børnene skal deltage i en sportsaktivitet mindst en gang om ugen.
Desværre har de ikke fået flere kolleger til at hjælpe med at nå deres mål, så ture ud af huset til for eksempel svømmehallen er udelukkede. Aisha skulle have været på efteruddannelse for at få nye idéer til sport, børnene kan dyrke på SFO`ens grund. Men de kunne ikke få vikardækning, mens hun var af sted, så Aisha måtte blive hjemme. Derfor har hun valgt at dyrke det sport med børnene, som hun kender fra sin egen skoletid, og dengang var hun bedst til fodbold.
Ud af øjenkrogen kan Aisha skimte Mads, som sidder ved siden af boldbanen. Mads har problemer derhjemme, og er en meget indadvendt dreng. Han har svært ved at deltage i de andres leg. Tidligere kom der en støttepædagog og hjalp med at inddrage ham ti timer om ugen.
Men nu har alle de udsatte børn i kommunen fået en fælles kontaktperson i stedet. Om en måned skal Mads` forældre til konsultation hos kontaktpersonen. De er ikke vant til at tale med myndigheder og er meget nervøse. Aisha ville gerne have snakket med dem om Mads inden, men efter de sidste års besparelser er tid til forældresamtaler og pædagogisk sparring med kollegerne skåret næsten helt væk.
Aisha ville også gerne have tid til at tage sig mere af Mads. Men med tyve børn at holde øje med på boldbanen er det svært at fokusere på den enkelte.

Arbejderens fortælling er konstrueret på baggrund af samtaler om kvalitetsreformen med formand for BUPL i Kolding, Kim Jørgensen.


Regeringens version
Aisha Kahn er pædagog i en skolefritidsordning. Sammen med sine kolleger og institutionens leder har hun været med til at beslutte, at de vil gøre en indsats for, at børnene dyrker mere sport. De har opstillet et mål om, at alle børn skal deltage i sportsaktiviteter hver uge. Og Aisha har sammen med en kollega været på efteruddannelse i fysisk aktivitet.
Institutionen har haft besøg af medarbejdere fra en institution i nabokommunen, som de har fået kontakt med gennem et af de nye kvalitetsnetværk, og som har gode erfaringer med fysisk aktivitet og gerne giver gode råd.
Aisha har en medarbejderudviklingssamtale med sin leder hvert år. Der er udviklet en lokal handlingsplan for forbedring af arbejdsmiljøet. Medarbejdertilfredsheden måles systematisk, og resultaterne af målingen bruges til at udvikle arbejdspladsen.
De ni principper for god offentlig service har sat gang i en diskussion mellem kollegerne i skolefritidsordningen. De er nu i gang med at formulere deres egne principper for god service til børn og forældre.
(Fra kvalitetsreformen)


Det betyder kvalitetsreformen for offentligt ansatte
- I løbet af 2008 skal kommunerne udarbejde en kvalitetskontrakt om principper for offentlig service med staten. Den skal fremover fornyes hvert fjerde år.
- Institutionerne forpligtes til at opnå målene i kvalitetskontrakten gennem en såkaldt resultatkontrakt, som for eksempel kan opstille mål for sportsaktiviteter i institutionen eller øget brugertilfredshed.
- Et nyt udbudsråd skal sikre lige konkurrencevilkår på dagtilbudsområdet.
- Ansatte sikres ret til årlige medarbejder-udviklingssamtaler og mere efter- og videreuddannelse - dog uden at penge til vikarer følger med.
- Der åbnes for fælles ledelse mellem skoler og dagtilbud.
- En fælles kommunal kontaktperson til udsatte børn indføres.
Kilde: Kvalitetsreformen, august 2007

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland