16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

København lukker plejehjem

København lukker plejehjem

Torsdag, 27. september, 2007, 00:00:00

Nedskæringerne på de ældre kan ikke mærkes, fordi der bliver færre af dem, siger københavnske socialdemokrater. Det afviser Ældre Sagen

Københavns Kommune vil lukke tre eller fire plejehjem, og der bliver færre hjemmebesøg, færre timers hjemmehjælp og færre visitationsbesøg, hvor man fastsætter den ældres plejebehov.
- Københavns ældre er klædt af til skindet. Flertallet i Borgerrepræsentationen har svigtet sine forpligtelser overfor de ældre i København.
Det siger Tove Ryle, ældrepolitisk koordinator for Ældre Sagen i København, til Arbejderen.
Ifølge det budgetforlig, som Socialdemokraterne, SF og Radikale vedtog i fredags, skal ældreområdet skære knap 150 millioner kroner. De tre partier begrunder nedskæringerne med, at der er færre ældre i kommunen, og mener ikke at de vil kunne mærkes. Tove Ryle er uenig.
- Det er ikke kun et spørgsmål om, hvor mange ældre der er. Københavns ældre er de svageste i hele landet, og der er mange enlige, så der kræves flere ressourcer. Der er over 80 procent demente på vores plejehjem, slår hun fast.
Ældre Sagen har regnet ud, at hver københavner på 65 år eller derover mister 102 kroner i forhold til sidste år, mens hver enkelt af de 0-16-årige får 9234 kroner mere efter de store forældreprotester under budgetforhandlingerne.
- De ældre må have lov til at forvente, at politikerne tager ansvaret for dem, uden at de ældre skal have nødig at stå på Rådhuspladsen og råbe op. Men hvis det er nødvendigt, gør vi også det, lyder det fra Københavnsformand for LO Faglige Seniorer Knud Johnsen.
I dag bliver de ældre visiteret af en sygeplejerske en gang om året, men efter forliget skal hjemmehjælperne til at gøre det i stedet. Men de har ikke den relevante uddannelse og får ikke tildelt ekstra tid til den nye arbejdsopgave.
Udover nedskæringerne bliver ældreområdet tilført en særlig pulje på 64,5 millioner til blandt andet servicebusser. Men det hjælper ikke der, hvor behovet ligger, mener Tove Ryle.
- Flere servicebusser hjælper ikke de rigtig svage ældre, der ikke selv kan komme ned ad trappen. Det ville være helt fint med flere udflugter, hvis plejen var på plads, men det er den ikke. Social- og sundhedsarbejderne gør en enorm indsats, men de har for få hænder, mener hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland