15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hemmeligt tip som undskyldning

Hemmeligt tip som undskyldning

Fredag, 28. september, 2007, 00:00:00

Byretten har godkendt politiets ransagninger uden dommerkendelse den 3. marts. Initiativet ¤¤De Ransagede¤¤ anker nu afgørelsen.

Københavns Politi gjorde ikke noget forkert, da betjente sparkede dørene ind og ransagde 10 steder uden en dommerkendelse. Aktionen, der fandt sted den 3. marts i kølvandet på uroen efter Ungdomshusets rydning, er nu godkendt i en kendelse fra Københavns Byret.
Københavns Politi mente, at de ville finde overnattende udenlandske aktivister. Ved ransagningerne blev cirka 100 unge anholdt. Ingen blev sigtet bagefter, og politiet fandt intet ulovligt.
Aktionen gik ud over Det Fri Gymnasium, Rød Ungdom, Solidaritetsbutikken Cikaden, Solidaritetshuset, kollektivet Bumzen, Folkets Hus i Stengade, værestedet Gaderummet og kunstværkstedet Spektakel 14.
Chefinspektør Per Larsen forklarede i retten de manglende dommergodkendelser med, at man rykkede ud med kort varsel på baggrund af en hemmelig oplysning. Han mente derfor, at der var den 'begrundede mistanke', som loven kræver for at ransage.
Den forklaring køber rektor for Det Fri Gymnasium, Ejnar Ritterband, ikke. Han er formand for initiativet 'De Ransagede', og er meget utilfreds med, at Byretten uden videre godtog politiets forklaring.
- Jeg vil meget gerne vide, hvad det er for en oplysning, og i hvor høj grad en ledende politimand kan sige, at så tilsidesætter vi bare alle andre regler, siger Ejnar Ritterband til Arbejderen.
Også advokat Janus Malcolm Pedersen er meget overrasket over det resultat, som byretsdommeren er nået frem til.
- Jeg har ikke fået kendelsen endnu, så jeg er meget spændt på dommerens begrundelse for at godkende aktionen, siger han til Arbejderen. Han forstår stadig ikke, hvordan grundlaget for ransagningen kan være lovligt.
- Men alle mine klienter er foreløbig enige med mig i, at vi skal anke til Landsretten, slutter advokaten
Ifølge Grundloven er det en alvorlig sag, når politiet trænger ind i private hjem eller kontorer - med eller uden en dommerkendelse. Ifølge Retsplejeloven skal politiet derfor have en 'begrundet mistanke' om, at man vil finde personer eller ting, der kan sættes i forbindelse med noget strafbart.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland