15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Studerende strejker

Studerende strejker

Tirsdag, 02. oktober, 2007, 00:00:00

I går flyttede studerende fra Københavns Universitet undervisning til Videnskabsministeriet, fordi deres egne undervisningslokaler er overbookede.

Gymnasieelever, lærerstuderende og universitetsstuderende har varmet godt op til velfærdsprotesterne i dag. I går indtog universitetsstuderende Videnskabsministeriet. Blågårdens Seminarium har været besat natten over, og i dag har over 20 gymnaiser i hele landet nedlagt undervisningen.
I eftermiddag demonstrerer de sammen med resten af de uddannelsessøgende klokken 15.30 på Rådhuspladsen i København og Store Torv i Århus og går derfra hen til de store fælles demonstrationer.

Spærrer lærerne inde
Allerede i går var ti gymnasier blokerede.
- Når vi elever tager sådanne midler i brug, er det et klart bevis på den utilfredshed, der ulmer på gymnasierne. Eleverne vil ikke acceptere, at man forringer de uddannelser, der skal sikre fremtidens velfærd, siger Gry Poulsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).
Eleverne kritiserer, at der tages 90 millioner fra gymnasierne på finansloven. DGS er endt i en talkrig med Venstres Ungdom (VU), der ikke mener, at der er tale om nedskæringer og kalder DGS for en del af en venstreorienteret propagandamaskine.
Gymnasieskolernes Lærerforening og Rektorforeningen er enige med DGS i, at der skæres 90 millioner.
Nedskæringerne kommer til at kunne mærkes på Metropoletanskolen. De har i forvejen en presset økonomi og er derfor en af de ti gymnasier, der allerede i går nedlagde undervisningen.
I stedet for undervisning fik eleverne tiden til at gå med at male bannere og T-shirts til i dag samt at male plankeværket.
- Vi har ikke haft råd til at få malet plankeværket, der efterhånden er blevet helt gråt. Derfor bliver eleverne nødt til at tage sagen i egen hånd, og står selv for at male det grønt igen. Det kan blive konsekvensen på mange områder, hvis ikke der snart prioriteres flere penge til gymnasierne, siger Oscar McWilliam fra Metropoletanskolen til Arbejderen.
Et klasselokale er inddraget til ideernes lokale. Her diskuteres der finanslov og nedskæringer. Aktive fra DGS og VU forsvarer hver deres tal, mens interesserede elever forsøger at holde tungen lige i munden. Længere nede ad gangen er lærerne spærret inde på lærerværelset, elever holder øje med, at de ikke går til undervisning.

Flytter ind i ministerie
Ikke kun på gymnasierne er der krav om flere penge. På lærerseminarierne er taxametertilskuddet faldet med 20 procent de sidste ti år. De lærerstuderende er utilfredse med, at der ikke rettes op på dette i finansloven. Det fører til færre timer, dårligere forberedelsestid til lærerne, større hold og dårligere undervisningsmiljø.
Derfor besatte de studerende Blågårdens Seminarium i går eftermiddag og fortsætter aktionen indtil demonstrationen i dag.
- Vi har simpelthen fået nok af den faldende kvalitet, og blokerer nu seminariet som en protestaktion. Forhåbentligt vil det få politikerne op af stolene og få dem til at lytte til os, siger Rasmus Rex Iversen fra 2. oktober initiativet på Blågårdens Seminarium.
På Københavns Universitet har mange års nedskæringer ført til en væsentlig reduktion af lokaler.
- Vi oplever, at der bliver proppet flere og flere mennesker ind i allerede overfyldte auditorier, og lokaler der ikke er undervisningsegnede. For flere af vores kammerater betyder overbookede undervisningslokaler, at de har timer helt til klokken syv fredag aften. Situationen er uacceptabel, og den bliver værre år for år, fortæller Anne Marie, der læser statskundskab og er talsmand for de studerende.
Derfor flyttede de studerende i går ind i Videnskabsministeriet med 100 flyttekasser. De fik tildelt et lokale i ministeriet, hvor en underviser holdt forelæsning om den sociale slagside af nedskæringer på universiteterne.
- Vi mener dette her dybt seriøst. Vi mangler steder at holde undervisning, og hvis ikke Helge Sander vil sørge for det, må undervisningen holdes hos ham. Det er essentielt for kvaliteten af undervisningen, at forholdende er i orden, og det vi oplever for tiden er overhovedet ikke acceptabelt, slutter de studerende.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. okt. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland