Protester efter arbejdstid er ikke nok. Kampen efter i dag kræver strejker og kollektiv opsigelse, mener social- og sundhedsarbejder
For de ansatte på landets plejehjem og i hjemmeplejen er 2. oktober endnu et skridt på vejen mod respekt og en løn, der er til at leve af.
Deres krav er så presserende, at mange social- og sundhedsarbejdere ikke kan vente til i eftermiddag med at fremføre dem.
- Vi starter allerede klokken 11 på Rådhuspladsen, fordi vi gerne vil markere, at det ikke er nok at demonstrere efter arbejdstiden, sådan som der er lagt op til klokken 16.30. Det der skal til, hvis vi skal nå nogle vegne, er en massiv arbejdsnedlæggelse. De skal kunne mærke, at vi går, understreger Anee Christensen over for Arbejderen.
Hun er social- og sundhedsassistent på Sølund, Københavns største plejehjem. Før sommerferien var hun blandt de tusinder af strejkende social- og sundhedsarbejdere, der satte dagsordenen med to ugers protester mod nedskæringer. Og sammen med kollegaerne er hun med i dag igen.
- De skal vide, at vi ikke har glemt vores krav: Vi vil have mere i løn, fastholder hun.
Anee Christensen har ikke stor tiltro til, at kravene kan indfries af de nuværende politikere på Christiansborg.
- En ny regering er ikke nok, hvis de bare fører den samme politik, sådan som Socialdemokraterne vil. Der skal en helt ny politik på bordet, og det kan vi kun få, hvis vi fortsætter med at presse på nede fra, mener hun.
- Vi har brug for massestrejker og måske en stor, kollektiv opsigelse i den offentlige sektor! Det vil vise politikerne, at de ikke kan undvære os, fastslår Anee Christensen.
For Anee Christensen er det mest sandsynligt, at de kommende protester udspringer af det strejke-netværk, som social- og sundhedsarbejderne oprettede i foråret.
- Så længe fagforeningen bare maner til ro og arrangerer demonstrationer uden for arbejdstiden, kan vi ikke bruge den til noget. Vores oprør kommer nede fra gulvet, og det er derfor, at vi har skabt vores eget netværk. FOA må komme ned på gulvet til os, hvis vi skal kunne bruge dem, siger hun.
Når social- og sundhedsarbejderne i dag mødes med resten af landets offentligt ansatte til de store demonstrationer, håber Anee Christensen, at det kan føre til større samarbejde.
- Vores netværk er allerede ret veludbygget. Vi har en telefonkæde og en hjemmeside, hvor vi holder hinanden opdaterede, med hvad der foregår på alle arbejspladserne i hele landet. Det netværk vil vi gerne udbygge til resten af de offentligt ansatte kolleger, der går på gaden i dag, siger Anee Christensen.
- Efter 2. oktober bliver vi ved med at strejke og slås for vores krav. Jeg vil fortsætte med at arrangere faglige møder og bruge vores netværk og hjemmeside, når jeg taler med mine kolleger til hverdag om, hvad der rører sig i landet, og om hvornår og hvorfor vi skal strejke. Om vi skal strejke er ikke et spørgsmål. Vi fortsætter indtil vores krav bliver hørt, slutter hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278