En fjerdedel af de unge i Gellerup har ikke længere råd til at gå i fritids- og ungdomsklub, fordi kontingentet er steget. De er nu henvist til gadehjørnet
Før kostede det 65 kroner om måneden for forældrene i Gellerup i Århus at have deres børn i ungdomsklub. Nu skal de pludselig slippe 206 kroner om måneden. Det samme gælder fritidsklubberne, der er steget fra 150 til 580 kroner om måneden. Det har fået en fjerdedel af forældrene til at melde deres børn ud.
Stigningen i kontingent skyldes en ny struktur for fritidstilbuddene i Århus Kommune, der trådte i kraft 1. august som et led i det store nedskæringsbudget. Det går hårdest ud over de områder, hvor klubpladserne indtil nu har været billige.
- Vi har prøvet at gøre noget for at give fritidstilbud til de unge her i området blandt andet ved at have lave kontingenter i fritids- og ungdomsklubberne, men nu skal kontingentet være ens i hele byen, fortæller Anders Glahn til Arbejderen. Han er fritids- og ungdomsskoleleder i Gellerup og Tovshøj-området, der blandt andet dækker Danmarks fattigste skoledistrikt omkring Nordgårdsskolen.
Forældrene har reageret prompte på kontingentstigningerne. I klubberne i Gellerup er 40 børn blevet meldt ud siden første august. I Bispehaven Fritids- og Ungdomsklub er 15 børn stoppet og i Ungdomsklubben i Holmstrup Mark har seks ikke længere råd.
Den laveste gennemsnitlige familieindkomst i landet findes netop i dette område, og samtidig er over 50 procent af indbyggerne under 21 år.
- Arbejdsløsheden er stor i vores område, og mange er på overførselsindkomst. Samtidig har folk mange børn, som de skal betale for, forklarer Anders Glahn.
Fritidstilbuddene i området er i forvejen få i forhold til antallet af unge. Derfor eksisterer der, hvad fritids- og ungdomsklublederen kalder en 'selvaktiveringskultur'.
- Efter skole er de unge henvist til 'det varme gadehjørne', og det synes jeg er bekymrende.
Jo færre der går i fritids- og ungdomsklubberne, jo sværere er det at lave en social indsats og kriminalpræventivt arbejde overfor de unge, fortæller Anders Glahn. Han laver nu opsøgende arbejde blandt de 40 unge, der er stoppet i klubberne og er ved at undersøge, om de de kan få en friplads i kraft af familiernes lave indkomst.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278