15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Velfærden sneg sig ind

Velfærden sneg sig ind

Fredag, 05. oktober, 2007, 00:00:00

Velfærden var fraværende i statsministerens tale ved Folketingets åbning i går, men den kom til at spille en hovedrolle i debatten

Venstres politiske ordfører Troels Lund Poulsen fik i går under Folketingets åbningsdebat ikke meget medhold i sin påstand om, at regeringen allerede har opfyldt de krav, som 130.000 demonstrerede for ved Folketingets åbning tirsdag.
Højere løn og flere hænder - det er klaret med skattereformen, som giver alle mere i pungen og vil få flere i arbejde - og flere i arbejde giver råd til mere velfærd, argumenterede Venstres politiske ordfører. Da han mente, at dén ged var barberet, gik han videre til at snakke om værdikamp.
Men kun regeringspartneren De Konservatives politiske ordfører Pia Christmas-Møller mente, at barberingen var grundig nok.
Fra Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten lød der en fælles kritik af regeringens kontrolpolitik og den stramme økonomiske rammer for kommuner og regioner og dermed for velfærden.
Og hvad værdikampen angik, fik regeringen især læst og påskrevet om den umenneskelige behandling af asylsøgerne i landets asylcentre.
Det sidste fik helhjertet opbakning af Naser Khader fra Ny Alliance. Men til gengæld indædt modstand fra Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, der holdt på, at når irakiske asylansøgere ikke vil rejse hjem, efter de har fået afslag med den begrundelse, at Irak er et trygt og sikkert sted at opholde sig, så er det deres egen skyld, at de og deres børn rådner op i danske flygtningelejre.
Hvad velfærden angår, blev Pia Kjærsgaard af oppositionen afæsket et svar på, om Dansk Folkeparti også ønsker flere hænder til velfærd.
- Jeg bryder mig ikke om det fortærskede udtryk, sagde Pia Kjærsgaard, hvorefter hun gik til modangreb mod Socialdemokraterne, og anklagede deres velfærdsrettigheder for at være ufinansierede.
- Den finansiering kan løses med et snuptag - ved at Dansk Folkeparti siger nej til de ti milliarder i skattelettelser, svarede Helle Thorning-Schmidt.
Klarest i mælet om de flere hænder var Enhedslistens Line Barfod, der pegede på at Enhedslisten har fremlagt en konkret plan for at skaffe 100.000 flere i arbejde i den offentlige sektor. Medens de Radikales Margrethe Vestager mente, at meget af problemt kunne løses ved at gøre op med minuttyranniet, så pædagoger, lærere og social- og sundhedsarbejdere kunne beskæftige sig med det, de var ansat til.
Der blev fremsat tre udtalelser til vedtagelse under folketingsdebatten. En af regeringspartierne der slutter helhjertet op om Foghs åbningstale, en af S, SF, R og Ø, som kræver, at regeringen arbejder for ligeværd, solidaritet, respekt og velfærd, herunder giver flygtninge ret til arbejde og uddannelse, afskaffer starthjælpen, gør op med minuttyranniet i den offentlige sektor og sikrer en service, der 'lever op til borgernes forventninger. Og endelig en fra Ny Alliance. Afstemningen om udtalelserne foregik efter Arbejderens deadline.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. okt. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland