Der lyder skarp kritik af PET`s planer om at samarbejde med Syrien eller Marokko, som bruger tortur. Men hvad med USA...
Den seneste uges debat i USA efterlader næppe tvivl om, at USA`s justitsministerium og præsident har tilladt efterretningstjenesten CIA at bruge tortur i forbindelse med afhøring af terormistænkte.
Så sent som fredag stod præsident Bush ved de gældende retningslinier til CIA, som ifølge avisen New York Times omfatter simuleret drukning, slag i ansigtet, brug af ekstrem kulde og at forhindre en mistænkt i at sove i lang tid.
Danmark har et tæt samarbejde med USA`s efterretningstjeneste. Lige nu diskuterer politikere, ministre og medier om Politiets Efterretningstjeneste (PET) kan have et formaliseret samarbejde med lande i Nordafrika og Mellemøsten, som er kendt for at bruge tortur - men samarbejdet med USA er ikke inde i debatten:
- Det er da et godt spørgsmål, hvorfor Danmarks tætte samarbejde med USA ikke diskuteres i denne sammenhæng, svarer Amnesty Internationals Dan Hindsgaul, på Arbejderens spørgsmål.
Han henviser til, at Amnesty ved flere lejligheder har kritiseret Bush-regeringens brug af tortur og mishandling af fanger i Abu Ghraib og på Guantanamo.
- Vi kræver at det får konsekvenser, siger Dan Hindsgaul.
Lene Espersen har fastslået sin principielle modstand mod tortur men oplyst, at det er i orden når PET samarbejder med torturlande for at skaffe oplysninger, der kan forhindre terror. Dan Hindsgaul mener det er et populistisk eksempel:
- Jeg har faktisk aldrig hørt om, at man har forhindret et terrorangreb fordi man torturerede en mand på et bestemt tidspunkt, siger han til Arbejderen.
- Og vi har ikke brug for en justitsminister, der er principielt imod tortur. Vi har brug for en justitsminister, der konkret og i praksis er imod tortur.
Ifølge DR-Nyheder er FN`s ekspert i sager om tortur, Manfred Nowak, kommet justitsminister Lene Espersen til undsætning.
Nowak skal til Politiken have sagt, at man kan bruge oplysninger, der måtte være fremkommet under tortur til at forhindre en terrorhandling, men ikke til at rejse sigtelse eller i en udvisningssag.... 'Dermed er han fuldkommen på linje med Lene Espersen', skriver DR. Det tager Amnesty ikke umiddelbart til efterretning:
- Vi er normalt meget enige med Nowak, som er en kapacitet på området, siger Dan Hindsgaul. Men vi ved ikke, hvilke konkrete spørgsmål han har svaret på. Vi er ved at skaffe os klarhed over FN-ekspertens syn på sagen, tilføjer han.
Hvis man går blot en smule på kompromis med det totale forbud mod brugen af tortur, så er man ude på en glidebane. Amnesty kritiserer derfor skarpt det, man kalder Danmarks 'tortur-hæleri':
Hvis man åbner for at bruge oplysninger, der er fremskaffet ved brug af tortur i et andet land, sår det tvivl om Danmarks totale forbud mod tortur, påpeger Amnesty International:
- Og derfra er der ikke langt til, at dansk politi i en ekstrem situation selv bruger tortur, advarer Dan Hindsgaul.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278