- Vi kan ikke tillade, at de dårlige overenskomster får rodfæste i branchen, fordi det vil åbne for dårligere vilkår på hele arbejdsmarkedet, siger Jan Mathisen fra 3F
I øjeblikket opfordrer Kristelig Fagbevægelse, Krifa, i store dagbladsannoncer 3F til at stoppe 'med at chikanere medarbejderne på Nørrebro Bryghus'.
Her har 3F i flere måneder etableret konflikt for at få tegnet en overenskomst. Det vil Nørrebro Bryghus imidlertid ikke. Bryghuset har meldt sig ind i en lille og billigere arbejdsgiverforening, RAF 2000, som har overenskomst med de kristelige.
Og overenskomster er vigtige, anerkender Krifa i annoncerne og opfordrer 3F til at danne 'fælles front' med Krifa, så hele restaurationsområdet kan bliver overenskomstdækket.
Det 'tilbud' giver Jan Mathisen fra 3F Hotel og Restauration i København imidlertid ikke meget for.
- De kristeliges overenskomst er en dårligere overenskomst på alle områder, blandt andet på løn-, barsels- og pensionsområdet. Vi kan ikke tillade, at de dårlige overenskomster får rodfæste i branchen, fordi det vil åbne for øget ulighed og for dårligere vilkår på hele arbejdsmarkedet, siger han til Arbejderen.
Og hvad angår den omtalte 'chikane' i annoncen, så har den aldrig fundet sted, påpeger Jan Mathisen
- De ansatte på Nørrebro Bryghus har organisationsfrihed ligesom resten af Danmark. Det er ikke dem, der skal tegne overenskomst - det er arbejdsgiverne. Vi forlanger ikke, at de ansatte skal organisere sig hos os, men at arbejdsgiverne tegner overenskomst med os.
Han påpeger dog også, at der er grænser for, hvor meget organisationsfrihed de ansatte på bryghuset faktisk har.
- Vi har flere eksempler på 3F-medlemmer, der er blevet bortvist eller banket på plads, fordi de har støttet vores krav. Det kan godt være, at det nuværende personale bakker op om Bryghusets linje, men det er fordi, de, der ikke gjorde, er væk.
Konflikten mod Nørrebro Bryghus startede, da 3F rettede henvendelse til bryghuset, fordi de ingen overenskomst havde.
- Under forhandlingerne med os valgte de at tegne overenskomst med de kristelige i stedet. Ud over at det giver både de nuværende og kommende ansatte på bryghuset dårligere vilkår end ellers, truer det også hele enhedsfagbevægelsens model. Derfor er det en vigtig og principiel konflikt, understreger Jan Mathisen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278