Markedsmekanismerne tvinger de offentligt ansatte til at vende ryggen til deres faglige erfaring. Alternativ velfærdskommission kræver det professionelle råderum tilbage
Med regeringens kvalitetsreform følger flere centrale krav og tidsmålinger. For de velfærdsarbejdere, der arbejder med at udøve omsorg, betyder det, at deres faglige erfaring og etik må vige for markedets regler.
Det fastslår speciallæge Bente Rich i Den Alternative Velfærdskommissions nye rapport.
- Man hører tit, hvordan sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter oplever, at snævre tidsrammer og manglende indflydelse på deres eget arbejde forhindrer dem i at udvise den fornødne omsorg, og de går hjem fra arbejdet med en fornemmelse af at have svigtet, siger hun til Arbejderen.
Bente Rich har undersøgt den øgede nedslidning af de offentligt ansatte. Den skyldes ikke kun mængden af arbejde, men også den følelse af magtesløshed, der kommer af manglende indflydelse på deres eget arbejde, mener hun.
- En social- og sundhedsassistent har fortalt mig, hvordan hun føler, at hun må vende ryggen til sit fag, og den viden hun har om, hvad der er bedst og rigtigst at gøre for den ældre, hun står overfor, fortæller Bente Rich.
Der er ikke udsigt til, at kvalitetsreformen vil lade social- og sundhedsassistenten vende tilbage til sin faglige integritet.
Selvom reformen taler om nødvendigheden af en 'afbureaukratisering' af den offentlige sektor, vil resultatet være det stik modsatte, påpeger formanden for Den Alternative Velfærdskommission, professor Per Schultz Jørgensen.
Hvad der ligger i regeringens form for afbureaukratisering antydes nemlig med ord som 'frihed for institutionerne med kontraktstyring' eller 'systematisk anvendelse af resultatkontrakter eller bestiller-udførermodeller', anfører han.
- Der er tale om et forsøg på at masseproducere velfærdsydelser. Det foregår ved at udførelsen af nøje fastlagte opgaver forløber efter helt præcist tildelte tidsmål, siger Per Schultz Jørgensen til Arbejderen.
Standardiseringen af velfærden betyder, at modtageren skal presses ind i en ramme, som passer til bureaukratiets regler. Derfor kan velfærdsarbejderen ikke tage udgangpunkt i borgerens behov, og det betyder, at omsorgen går tabt.
Hvis vi skal have et velfærdssamfund med rum til omsorg, skal de offentligt ansatte have deres professionelle råderum tilbage, mener Den Alternative Velfærdskommission.
Kommissionen peger på, at udførelsen af velfærdsopgaverne skal lægges ind i professionelle teams, der kan operere med en buffer af ressourcer, så der kan træffes fleksible beslutninger med udgangspunkt i borgerens behov.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278