14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nyliberalisme i offensiven

Nyliberalisme i offensiven

Tirsdag, 16. oktober, 2007, 00:00:00

Skattepolitikken er omdrejningspunktet i den nyliberalistiske offensiv, vi oplever i øjeblikket i Danmark, og som vil ændre samfundet helt grundlæggende

Nyliberalismen holdt sit indtog i Danmark før Fogh overtog regeringsmagten. Den socialdemokratiske regering under Nyrup var kraftigt inspireret af 'New Labour' i Storbritannien, den så nyliberalismen som et instrument til modernisering og effektivisering af en 'tung offentlig sektor'.
Sådan indleder Henrik Herløv Lund sit oplæg om den nyliberale offensiv.
- Nyrup privatiserede offentlige virksomheder, udliciterede 'hjælpefunktioner', indførte markedsstyring i den offentlige sektor og økonomiske incitamenter i arbejdsmarkedspolitikken samt gennemførte en skattereform, der tilgodeså de højere indkomster, fortæller han videre.

Langsigtet plan
Men der er en forskel på Nyrup og Fogh, pointerer Herløv Lund. Førstnævnte satte ikke spørgsmålstegn ved udstrækningen af og opgaverne for velfærdssektoren, men brugte markedet som en reguleringsfaktor overfor velfærdssektoren.
- Med VK fik vi en åben nyliberal regering, som stiller spørgsmålstegn ved den offentlige sektors størrelse og flytter opgaver over til den private sektor, det gælder også såkaldte kerneydelser, siger Henrik Herløv Lund.
Han konstaterer, at i modsætning til den svenske regering, som kører en åbent nyliberalistisk strategi, går Fogh mere langsigtet til værks med en trinvis forandring af de grundlæggende elementer i velfærdssamfundet, simpelthen for at bevare magten.
- Skattestoppet er murbrækkeren i den proces. Hvert år skæres der indtægter på mellem halvanden og to milliarder væk på de offentlige budgetter. Det udhuler det økonomiske grundlag for velfærden. På sigt vil den samfundsmæssige fordeling mellem offentligt og privat forbrug tippe til fordel for det private, vurderer Henrik Herløv Lund.
- Sigtet er et samfund med en langt større privat sektor, med brugerbetaling og så offentlige ydelser for fattigrøvene.

Kamp mod skattestoppet
Regeringens velfærdskommission med nyliberalt inspirerede økonomer skulle gøde jordbunden overfor indgreb blandt andet i forhold til efterlønnen. Det lykkedes da også for regeringen at få hævet pensions- og efterlønsalder, erkender Herløv Lund.
- Men kommissionen havde gerne set flere nyliberalt inspirerede reformer blandt andet med mere brugerbetaling. Det blev ikke til noget, fordi det indædt blev bekæmpet af fagbevægelse, uddannelsesorganisationer og Den Alternative Velfærdskommission, tilføjer han.
Modstanden forhindrede ikke regeringen i at fortsætte forringelserne med lanceringen af kvalitetsreformen, som vil udbygge markedsgørelsen på en lang række områder. Der kommer endnu mere frit valg og øget kontrol. Samtidig stilles der krav til kommunerne om at udlicitere 25 procent af opgaverne.
- I forsvaret af velfærden er kampen mod skattestoppet vigtigt. Alle undersøgelser viser, at befolkningen ønsker velfærd ikke skattelettelser, understreger Henrik Herløv Lund.
- Det er også vigtigt at slå fast, at der er alternativer til den nuværende udvikling. Vi skal gøre klart, at der er andre strategier end den nyliberale politik. Vi skal fremlægge konkrete alternativer som for eksempel Den Alternative Velfærdskommission lige har gjort med sit modspil til regeringens kvalitetsreform.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. okt. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland