Københavns Politi har brugt 75 millioner på Ungdomshuset, til gengæld har de ikke ressourcer til at bekæmpe menneskehandel og indbrud
Det er en politisk prioritering, når politiet bruger mange ressourcer på fredelige husbesættelser, demonstrationer for nye ungdomshuse og at patruljere på Christiania. Sådan lyder anklagen fra Enhedslistens Line Barfod.
Hun har gentagne gange forsøgt at få justitsminister Lene Espersen til at svare på, hvad hun synes, der skal bruges flest politiressourcer på: at bekæmpe menneskehandel eller at forhindre en fredelig indtrængen på en tom grund.
- Jeg er ikke i tvivl om, at ministeren gerne vil give det moralsk korrekte svar, at der skal bruges flest ressourcer på at forhindre menneskehandel. Det er bare svært for hende efter den fredelige aktion lørdag den sjette oktober, hvor politiet brugte så mange ressourcer på at forhindre fredelige demonstranter i at trænge ind på en tom grund, siger Line Barfod til Arbejderen.
Den seneste opgørelse, der blev lavet før den store politiaktion forrige lørdag, viser, at politiet har brugt 75 millioner kroner på rydningen af Ungdomshuset og de deraf følgende aktiviteter. Det betyder ifølge politiets talsmand Flemming Steen Munch, at der skal spares på kontoen for særlige ydelser.
- Men der ligger aldrig et politisk hensyn bag politiets prioriteringer, og besparelserne kommer ikke til at gå ud over den enkelte borger, siger han til Arbejderen.
Flere fællestillidsmænd fra politistationer i København har ellers oplyst til Danmarks Radio, at der er skåret voldsomt ned for politiarbejdet mellem klokken fem om eftermiddagen og klokken seks om morgenen, fordi de skal bruge ressourcerne på den ugentlige torsdagsdemonstration og diverse husbesættelser. Det går ifølge tillidsfolkene ud over indsatsen mod vold, narko, bordelvirksomhed, gadeuorden og indbrudstyveri.
- Den prioritering betyder, at politiet ikke har kræfter til at forhindre livsfarlige arbejdsforhold på byggepladser, indbrud i folks hjem, menneskehandel og den slags, som de burde tage sig af, mener Line Barfod.
Lene Espersen har tidligere indrømmet, at politiets indsats for at normalisere Christiania er politisk bestemt. Hun vil ikke udtale sig om, hvorvidt det samme er tilfældet med Ungdomshuset.
- Der er tydeligvis en politisk beslutning om, at politiet skal sætte hårdt ind og forsøge at fjerne fristederne. Befolkningen skal ikke kunne se i praksis, at det er muligt at leve på en anden måde, end den regeringen ønsker, vi skal lever på, siger Line Barfod.
Den konservative retsordfører Tom Behnke mener ikke, at politiet er politiske i deres prioriteringer.
- Politiet skal løse alle opgaver, men de skal prioritere, hvilke der er vigtigst. Når en masse unge er ude af kontrol, prøver at slå politifolk ihjel og bryder den ukrænkelige grundlovssikrede ejendomsret, bliver politiet nødt til at prioritere det højt, siger Tom Behnke til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278