13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Amerikansk kritik af dansk ulandspolitik

Amerikansk kritik af dansk ulandspolitik

Torsdag, 18. oktober, 2007, 00:00:00

En amerikansk tænketank konkluderer, at Danmark har forringet sin samlede politik overfor ulandene siden 2003

Ikke kun ulandsbistanden er blevet forringet siden den borgerlige regering kom til. Det er hele den danske politik overfor ulandene.
Det fastslår den uafhængige amerikanske tænketank 'Center for Global Development' (Center for global udvikling). De har sammenlignet 21 industrilandes politik overfor udviklingslandene på syv områder: bistand, handel, investeringer, migration, miljø, sikkerhed og teknologi.
Da den første opgørelse blev lavet i 2003 lå Danmark helt i top. Siden da er det gået ned ad bakke. Vi har måtte overlade førstepladsen til Holland, og selvom Danmark stadig ligger på en andenplads, viser undersøgelsen en kedelig udvikling.
I modsætning til de fleste lande har Danmark forringet den samlede ulandspolitik siden 2003. Kun i Schweiz er det gået endnu mere ned ad bakke. Det er især indenfor områderne ulandsbistand og migration, at den danske politik har ændret sig til det værre set fra ulandenes synspunkt.
- Det er et politisk valg, at vi ikke længere vil ligge nummer et. Det har regeringen besluttet ved at sætte ulandsbistanden ned fra en procent til 0,8 procent af bruttonationalindkomsten, siger formanden for Mellemfolkelig Samvirke Trine Pertou Mach til Arbejderen.
- Derudover er de i gang med at udvande selve essensen af ulandsbistanden ved at lade nogle af pengene gå til sikkerhedspolitik. Og så er den miljøbistand, der blev besluttet af den tidligere regering, efterhånden fuldstændig væk, forklarer hun.
Undersøgelsen peger på en række andre områder, hvor dansk politik er uhensigtsmæssig for ulandene.
Via støtte til det danske landbrug og høje afgifter på importvarer beskytter vi vores egen landbrugsproduktion og forhindrer ulandene i at komme ind på vores marked.
Vi udslipper 11,8 ton kuldioxid per indbygger om året. Til sammenligning er det omkring dobbelt så meget som Norge. Det bidrager til den globale opvarmning, som går hårdest ud over ulandene.
Sidste men ikke mindst hjælper vi ikke ligefrem den teknologiske udvikling i ulandene. Faktisk gør vi hvad vi kan for at hindre den. Vi tager patent på den teknologi, der bliver udviklet i Danmark, så den ikke kommer ulandene til gode.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. okt. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland