Strejkende lagerarbejdere tvivler på, at de selv får gavn af en overenskomst. De håber, det kommer andre til gode, lyder det fra dem tre uger inde i konflikten
Unge er usolidariske. De tænker kun på sig selv, og de gider da slet ikke fagbevægelsen.
Det er blot nogle af de fordomme, som 19 lagerarbejdere i Århus i disse uger gør til skamme.
Siden 1. oktober har de været i konflikt for at få en overenskomst på deres arbejdsplads shg.dk A/S i Århus. Firmaet driver online-handel med computere og tilbehør.
- Vi kører en lovlig varslet konflikt, men er blevet fyret af firmaet. Så det er nok usikkert, om vi kommer tilbage. Men så har vi i det mindste gjort noget for andre, siger én af de strejkende.
Der bliver nikket bordet rundt, hvor otte af de strejkende er bænket. Arbejderen har sat dem stævne i deres fagforening 3F Transport, Logistik og Byg (TLB) Århus en solrig efterårsdag.
Man kunne hurtigt få den tanke, at der er tale om en flok ræverøde, fagforeningsgale mænd. Den vildfarelse bliver dog hurtigt manet i jorden.
- Jeg er meget liberalt indstillet, men medlemskab af en fagforening er ikke fremmed for mig. Jeg har også været i konflikt i forbindelse med overenskomstforhandlingerne på arbejdsmarkedet, lægger Michael Raagaard ud.
Nødvendig fagforening
Med sine 43 år er han aldersveteran i den her sammenhæng. Faktisk kunne han være far til de øvrige syv, der er i alderen 19 til 22 år. Deres erfaringer på arbejdsmarkedet er af gode grunde beskedne, og ingen af dem kan prale med årelangt medlemskab af en fagforening. Kun Kristoffer Caspersen på 22 år har været medlem af HK en kort overgang.
- Jeg tænkte ved ansættelsen på shg, at der manglede overenskomst, men jeg skulle bare have arbejde. For mig handler det at være medlem af en fagforening ikke så meget om politiske holdninger, men om ordentlige forhold på arbejdsmarkedet. Fagforeningen er den eneste mulighed for, at ufaglærte får nogle rettigheder, mener Kristoffer Caspersen og tilføjer, at han tidligere har stemt på Venstre.
For de øvrige seks kan kendskabet til fagforeningen stort set tilskrives den igangværende konflikt, hvor de har meldt sig ind i 3F TLB.
- Det er meget nyt for mig, men jeg kunne ikke se andre muligheder, hvis vi skulle have ændret forholdene på shg, siger Jon Wedersøe Strunge på 20 år.
Den et år ældre Kim Olesen Baarsch mener, at medlemskab af en a-kasse er en god idé, mens han heller ikke har betragtet fagforeningen som særlig nødvendig før konflikten.
Frederik Bubandt på 19 år kender mest til fagforeningen fra historietimerne. Han siger:
- Jeg tror, de er nødvendige som modspiller til arbejdsgiverne, så vi ikke skal arbejde for en halvtredser i timen.
Netop lønnen på shg.dk har sat ekstra tryk på ønsket om en overenskomst.
Ny lønpolitik
- Den bekendte dråbe var, da vi i april blev præsenteret for en ny lønpolitik i firmaet. Skrev vi under på aftalen, ville 50-60 procent af de ansatte gå ned i løn, siger Peter Haldborg, der sammen med Michael Raagaard fungerer som talspersoner under konflikten.
Lønpolitikken går i hovedtræk ud på at kombinere en lav basisløn med forskellige tillæg baseret på 'den enkeltes faglige udvikling og udførelsen af opgaverne'. Basislønnen begynder ved 90 kroner i timen og vil efter tre års ansættelse være steget til 97,50 kroner.
Et af de tillæg, der kan komme til udbetaling, er et såkaldt deadline-tillæg. Det varierer fra fem kroner i timen for nyansatte til 20 kroner i timen, hvis man har være ansat over tre år.
Kristoffer Caspersen mistede en femmer i timen i tillæg med den nye lønpolitik.
Morten Andersen på 19 år har været ansat på shg i flere år, først på deltid og efter studentereksamen på fuld tid. Det gør ham berettiget til et deadline-tillæg på 15 kroner i timen.
- Men der var problemer med indkøring af et nyt PDA-system (håndholdt computer, red.), og det betød, at det var næsten umuligt at overholde deadline, så jeg gik glip af tillægget.
Alle på lageret har forskellige kontrakter. Der er ikke noget, der hedder overtidsbetaling. Alt overarbejde skal afspadseres.
Direktør Thomas Falborg har fortalt til Arbejderen, at han ser det som en stor fordel for de unge. De kan i perioder, der passer dem, arbejde alle de timer, de har lyst til, for så efter tre til fire måneder at pakke kufferten, tage ud og rejse og vende tilbage til arbejdet, når det igen passer dem.
- Men det kan ikke passe, man skal slides op på det, mener Jacob Mulvad på 20 år.
Eksemplerne på, hvad de strejkende oplever som urimelige og uretfærdige forhold, fyger over bordet. Også arbejdsmiljøet halter gevaldigt på shg.dk.
- Det er et spørgsmål om tid, før der sker en alvorlig ulykke. Vi har stiger, selvom ikke alle er helt forsvarlige at balancere rundt på, og en elektrisk palleløfter. Men fordi der står varer og fylder op på gangarealerne, så er det ikke altid til at komme til med hjælpemidlerne. Så må vi tage kasser i brug for at nå de øverste hylder, forklarer de.
Mange er syge
Der er et højt sygefravær på arbejdspladsen. Flere ansatte døjer med seneskedehindebetændelse. Nogle har trods deres unge alder ondt i ryggen af at slæbe rundt på tunge, uhåndterlige kasser.
- Vi har spurgt, om vi ikke kunne få en sækkevogn til de tungeste kasser, men vi fik bare det svar, at den vil stå i vejen, fortæller Jacob Mulvad.
Der er en række forklaringer på, hvorfor det først er nu, at de ansatte siger fra.
Virksomheden er relativ ung. Der har været og er et enormt gennemtræk i medarbejderstaben. Der var og er mange ansatte i fritidsjob og på deltid. Det gælder over halvdelen af de nuværende 100 ansatte.
- Du får ikke det samme indtryk af forholdene, når du kun er på arbejde mellem to og fem timer om dagen. De fleste har vel tænkt, at de kun skulle være ansat en kort overgang og derfor ikke gad gøre noget ved det.
- Nu er vi en flok, der har været på shg igennem længere tid, og vi kan se, at det bare går ad h! til. Situationen har tvunget os til sammen at gøre noget ved det, understreger Michael Raagaard.
Alle er enige om, at shg.dk kunne være en fantastisk arbejdsplads. Sammenholdet er godt, og en gennemsnitsalder på omkring 24 år giver en helt speciel stemning.
Derfor bliver der krydset fingre for, at det lykkes at 'slå hul igennem' til ledelsen for en dialog om bedre løn- og arbejdsvilkår.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278