13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagbevægelsen forsvarer blokader

Fagbevægelsen forsvarer blokader

Fredag, 19. oktober, 2007, 00:00:00

Borgerlige politikere på banen med gammelt forslag om forbud mod faglige blokader. Fagbevægelse og arbejdsgivere argumenterer imod

3F`s blokader mod Nørrebro Bryghus i København og restaurant Bryggen i Thisted har igen bragt fortalerne for at begrænse konfliktretten på banen.
Konflikterne har fået arbejdsmarkedsordførerne for Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti til at foreslå, at der gennemføres et politisk indgreb overfor fagforeningernes mulighed for at lave blokader og sympatikonflikter overfor virksomheder, der allerede har indgået en lovlig overenskomst med en anden fagforening.
Ordføreren for de Konservative, Allan Niebuhr, mener, at 3F må affinde sig med, at de to virksomheder har indgået lovlige overenskomster. Begge arbejdsgivere har i stedet for en 3F-overenskomst underskrevet en aftale med Kristelig Fagforening.
- Der er derfor al mulig grund til at sikre virksomheder mod denne form for chikane, lyder Allan Niebuhrs argumentation for en lovændring.
Han bakkes op af Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti, der siger til Jyllands-Posten:
- 3F bør koncentrere sig om at sikre overenskomst på de steder, hvor der i forvejen ikke er en overenskomst. Hvis ikke 3F kan respektere andre lovlige fagforeninger, risikerer de et politisk indgreb.

Minister afviser
Ordførerne vil tage spørgsmålet op med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).
I et svar til Socialdemokraternes Thomas Adelskov slår beskæftigelsesministeren imidlertid fast, at han ikke ser grund til at foreslå ændringer i konfliktretten.
'Konfliktretten er fundamental og er et integreret led i den danske arbejdsmarkedsmodel, som regeringen fuldt ud anerkender. Sagen er nu indbragt for Arbejdsretten, der vil tage stilling til lovligheden af konflikten. Det er det, vi har det fagretslige system til, og jeg vil som beskæftigelsesminister afholde mig fra en konkret udtalelse, så længe sagen behandles der', lyder svaret fra Hjort Frederiksen.
3F Hotel & Restauration, den ene af de 3F afdelinger der startede blokaden mod det københavnske mikrobryggeri, stiller sig helt uforstående over de udmeldinger, som den Allan Niebuhr og Bent Bøgsted kommer med.
Konflikten er fuldt ud lovlig, fastslår Jan Mathisen, afdelingens næstformand. Han er på ingen måde overrasket over forslaget fra de borgerlige arbejdsmarkedsordførere, som har været fremført flere gange tidligere.
- Der har længe været kræfter, der ønsker at begrænse blokaderetten, siger han til Arbejderen.

Forsvar mod dårlige overenskomster
Jan Mathisen hæfter sig ved, at der endnu ikke ligger et konkret forslag at forholde sig til, men at det umiddelbart ser ud til at komme til at gå på et forbud mod blokader overfor arbejdsgivere, der i forvejen har overenskomst.
- Det her handler om selve retten til at konflikte mod arbejdsgivere, der indgår dårlige overenskomster. Så er jeg ligeglad med, om det er en dansk kristelig overenskomst eller en polsk overenskomst. Arbejdsgiverne vil til enhver tid have den billigste overenskomst. Hvis man fjerner fagbevægelsens konfliktret, vil arbejdsgiverne få frit spil. De vil stå med alle kort på hånden, og overenskomsterne vil altid blive på arbejdsgivernes præmisser. Fjerner man retten til konflikt, så er man inde og pille ved selve hovedaftalen og fundamentet for aftalerne på arbejdsmarkedet.
Selv Dansk Arbejdsgiverforening forsvarer den danske aftalemodel og dets spilleregler. Vicedirektør i DA, Povl-Christian Jensen, lægger sig tæt op af beskæftigelsesministeren.
- Når man tænker på, at sagen skal til at køre ved Arbejdsretten, så bør alle afvente sagens udfald, før man kommer med tilkendegivelser. Men helt grundlæggende er vores holdning den samme som sidste gang, spørgsmålet om politisk indgreb var oppe, nemlig at det er bedst, når parterne selv kan finde ud af det, har han udtalt han til Berlingske Business.
LO-formand, Hans Jensen, mener, at lønmodtagerne vil blive de helt store tabere, hvis der sker et politisk indgreb over for 3F`s blokader mod Nørrebro Bryghus. Samtidig forudser han, at konkurrencen virksomhederne imellem vil lide et knæk, hvis de såkaldte discount-overenskomster beskyttes ved lov.
- Konsekvensen er, at virksomhederne vil kunne indgå discount-overenskomster, hvor timeløn, betaling for overarbejde, ferie og andre rettigheder er væsentligt dårligere end på tilsvarende virksomheder, siger Hans Jensen.
Arbejdsretten havde forberedende retsmøde i sagen i går eftermiddags. Sagen er berammet til at starte den 19. november.

Vær med til at kræve en god overenskomst. Mød op foran Nørrebro Bryghus, Ryesgade 3F i København tirsdag, onsdag, torsdag eller fredag fra klokken 17.30.


Hvad er forskellen?
De væsentligste forskelle på 3F`s og Kristelig Fagforenings (KF) overenskomster:

Løn:
Timelønnen er mellem to og tyve kroner højere i 3F-overenskomsten, afhængig af hvilket område man er beskæftiget indenfor.
3F: Ingen indslusningsløn. KF: To måneder på indslusningsløn, hvor timelønnen er tre kroner under mindstelønnen.

Tillæg:
Ved arbejde på helligdage giver 3F 100 procent i tillæg. KF giver 20 kroner mere i timen.
Bliver man kaldt på arbejde på en planlagt fridag giver 3F 100 procent i tillæg. KF giver 50 procent.

Arbejdstid:
3F: Betaling for alt arbejde der er sat på vagtplaner. KF: Man kan sendes hjem uden løn.
3F: Ret til fem friweekender på tre måneder. KF: Man kan ønske én friweekend per måned eller to søndage fri.
3F: Den gennemsnitlige arbejdstid gøres op over fire uger, mens KF gør den op over tre måneder.
3F: den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid er på højest 37 timer. KF: Gennemsnittet kan hæves til 42 timer om ugen.
Dertil kommer, at 3F har bedre aftaler for gravide, pensionsaftaler og aftaler i forhold til valg af tillidsrepræsentanter.

Kilde: 3F Industri og Service.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland