Politisk retning og partidemokrati er blandt de emner, der er til diskussion, når Enhedslisten holder ekstraordinært årsmøde den 17. november.
Der er alvor på dagsordenen, når repræsentanter for Enhedslistens 4000 medlemmer den 17. november mødes til ekstraordinært årsmøde. Siden valget af den omstridte folketingskandidat, Asmaa Abdol-Hamid, har partiet kæmpet sig igennem en voldsom mediestorm, der har blæst det ned under spærregrænsen i meningsmålingerne.
Derfor har Enhedslistens hovedbestyrelse indkaldt medlemmerne til at gendiskutere deres folketingskandidater. I denne uge er der opstået to netværk internt i partiet med hver deres forhåbninger til årsmødet.
Rasmus Gudmandsen, formand for 3F Ungdom i København, er talsperson for en gruppe af unge Enhedslistemedlemmer, der er aktive i fag-, elev- og studenterbevægelserne.
De frygter, at debatten omkring Asmaa Abdol-Hamid vil overskygge Enhedslistens rolle i de folkelige bevægelser og velfærdskampen.
- Siden hun blev opstillet, har Enhedslisten udviklet sig fra at være et bevægelsernes parti til at blive et minoritetsparti, siger Rasmus Gudmandsen til Arbejderen.
Han mener, at Enhedslistens vej ud af mediekrisen er at fastholde fokus på partiets politik og rolle i de folkelige bevægelser. Det indebærer, at Asmaa Abdol-Hamid ikke skal stilles op til dette valg.
Men Asmaa Abdol-Hamid er selv aktør i velfærdskampen, svarer Anna Rytter. Hun er talsperson for netværket 'Genvalg til Asmaa', som primært består af tillidsvalgte på forskellige niveauer i Enhedslisten.
- Gennem det sidste halve års mediestorm har Asmaa bevist, at hun sagtens kan klare en valgkamp, siger Anna Rytter til Arbejderen.
Partiets krise bekæmpes bedst ved at fastholde Asmaa Abdol-Hamids kandidatur, mener hun.
- På et tidspunkt bliver medierne nødt til at begynde at lytte til, hvad hun har at sige om politik, og hun er både dygtig og skarp, understreger Anna Rytter.
Medlemmerne i de to netværk udgør kun en lille del af Enhedslistens medlemmer. Men diskussionslysten har også været stor på møderne i partiets lokalafdelinger, fortæller medlem af listens hovedbestyrelse, Marianne Frederik.
- Ulempen ved de netværk, der har meldt deres holdninger til spørgsmålet ud i medierne, er, at ikke alle medlemmer kan deltage i debatten. På årsmødet håber vi på at kunne tage en fælles beslutning, som kan samle os om at komme videre og sætte politik på dagsordenen til valgkampen, siger hun til Arbejderen.
Marianne Frederik vil arbejde for, at partiet tager en vurdering af sine diskussionsformer op, når stormen omkring Asmaa Abdol-Hamid har lagt sig.
- Det har nok ikke været helt smart, at så meget af vores interne debat har været ført i medierne, forklarer hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278