Stadig flere arbejdsgivere følger medarbejderne med videokameraer. Det skaber utryghed og virker krænkende, påpeger flere fagforeninger
Danske fagforeninger modtager stadig flere henvendelser fra medarbejdere, der føler sig krænket af overvågning i arbejdstiden, skriver bladet Computerworld.
- Vi får en masse henvendelser fra medlemmer, der føler at overvågningen er krænkende på den ene eller anden måde, siger Bjarne Petersen, HK Handel, til bladet.
NNF, der organiserer ansatte i levnedsmiddelindustrien, oplever at stadig flere virksomheder benytter videoovervågning på lagrene og i produktionen.
- Nogle ansatte føler sig intimideret af overvågningen, siger forbundssekretær Tage Arentoft. Samme problem findes, ifølge forbundssekretær Per Christensen fra 3F, på mange byggepladser.
- Det bliver solgt på, at man skal holde ubudne gæster væk fra pladsen, men det betyder jo også, at medarbejderne bliver overvåget. Og det kan skabe utryghed, siger han til Ugebrevet A4.
Loven om tv-overvågning kræver, at arbejdsgiveren opsætter skilte i de overvågede lokaler. Desuden skal der være en saglig begrundelse for at opsætte kameraerne. Det kan være at forhindre svind, overfald, seksuelle krænkelser, røveri, tyveri eller hærværk.
Det glemte en butiksejer, der i tre kvarter fulgte en kvindelig ansat på en skærm fra sit hjem i Hobro, mens hun blandt andet sminkede sig. Det måtte hun ikke, så han ringede til hende på arbejdet og gav hende en irettesættelse.
Hun kvitterede med at gå hjem, og så blev hun fyret. Men det måtte arbejdsgiveren ikke, for overvågningen var ikke sagligt begrundet. Formålet var nemlig at forhindre tyveri fra butikken. Sagen endte i Arbejdsretten, som idømte arbejdsgiveren en bod på 50.000 kroner.
Der findes ingen direkte undersøgelser af tv-overvågningens indflydelse på arbejdsmiljøet. Derimod findes der eksempler på personalegrupper, der er glade for at være på skærmen.
Bankerne har i årevis filmet de ansatte, der betjener kunder fra kassen, og det får de at vide allerede ved ansættelsen. Ifølge Karen Madsen, Finansforbundet, har man ingen problemer med kolleger, der ikke bryder sig om at blive overvåget.
- Der er meget stor bevidsthed om og accept af, at man bliver tv-overvåget. Det handler jo om at sikre vore kolleger, siger hun til Ugebrevet A4.
For nylig har burger-kæden McDonald installeret et super moderne system til blandt andet overvågning af medarbejdernes omgang med pengekassen. Det gamle system var kun beregnet på vold og hærværk i butikkerne. Det nye system kontrollerer medarbejderne ved kasserne og gør det muligt når som helst at tjekke et salg ved at afspille den tilhørende video.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278