13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Østarbejdere strømmer til Danmark

Østarbejdere strømmer til Danmark

Onsdag, 24. oktober, 2007, 00:00:00

Udlændingestyrelsen venter 35.000 østarbejdere alene i år. Trods ¤¤ordnede forhold¤¤ tjener østarbejderne mindre end deres danske kolleger, viser ny rapport

af Hans Brinkmann
Antallet af arbejdere i Danmark fra den nye EU-lande i Øst- og Centraleuropa vil slå alle rekorder i 2007, hvis Udlændingeservice`s skøn over tilvæksten holder stik.
Udlændingeservice vurderer, at der vil komme 35.000 østarbejdere alene i 2007. Det vil være en tredobling sammenlignet med 2006. Udlændingeservice får hver dag mellem 100 og 150 nye ansøgninger.
Det fremgår af en ny rapport, som Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, FAOS, har lavet for Beskæftigelsesministeriet.
Rapporten koncentrerer sig om de såkaldt individuelle østarbejdere, det vil sige arbejdere fra de 10 nye EU lande, som får arbejdstilladelse i danske virksomheder.
Den eksplosive tilgang af østarbejdere er kommet efter, at østaftalen i 2006 blev lempet, så danske virksomheder, der kunne fremvise en overenskomst, kunne blive forhåndsgodkendt til at beskæftige østarbejdere. I praksis betyder det, at en virksomhed blot skal dokumentere for eksempel medlemskab af Dansk Byggeri eller Kristelig Arbejdsgiverforening for at få en forhåndsgodkendelse.

Mørketal
Der er intet pålideligt overblik over, hvor mange østarbejdere, der rent faktisk er beskæftiget i Danmark.
Udover de 35.000, som Udlændingeservice regner med at give individuelle arbejdstilladelser i år, så er der et ukendt antal udstationerede arbejdere, som arbejder især i byggebranchen. FAOS vurderer, at det drejer sig om mindst 15.000 til 20.000 arbejdere. Mens andre kilder anslår tallet til at være endnu højere.
Faglig medarbejder i Byggefagenes Samvirke i København, Robert Olejnik, skønner for eksempel, at der alene i København og Nordsjælland arbejder 40.000 østarbejdere på byggepladserne.
Antallet af egentlige illegale beskæftigede er i sagens natur helt ukendt. Det fremgår af rapporten, at politiet får omkring 100 anmeldelser i kvartalet. Men samtidig er der en klar divergens mellem politiets tal og fagbevægelsens oplysninger:
'Tilsyneladende er der stor divergens mellem det antal anmeldelser politiet har modtaget, og det antal anmeldelser fagbevægelsen har indgivet. Alene 3F og BAT-kartellet skønner at have indgivet 4 - 5 gange flere anmeldelser, end politiet har registreret i perioden fra maj 2004 til maj 2007,' hedder det i rapporten.
'Fagbevægelsen giver udtryk for, at det i praksis synes som om, at det kun er Udlændingeservice, der kan følge op på sager om ulovlig anvendelse af en forhåndsgodkendelse til at ansætte østarbejdere, som ikke er dækket af overenskomsten. Fagbevægelsen oplever, at politiet har problemer med at agere alene på grundlag af fagforeningernes henvendelse'.

Styrket fagbevægelse
Hvis man, som det gøres her, ser bort fra problemer med at sikre de udstationerede østarbejdere ordentlige vilkår, så har det danske arbejdsmarkedssystem hidtil klaret udfordringen fra østudvidelsen, vurderer de to forfattere til FAOS rapporten.
De mener at Østaftalen, som er indgået af forligskredsen i Folketinget, har bidraget til at styrke overenskomstdækningen af det danske arbejdsmarked, især på områder med beskeden overenskomstdækning.
Rapporten fremhæver landbruget, som det mest tydelige eksempel på et svagt organiseret område, hvor fagbevægelsen har bidraget til at øge overenskomstdækningen gennem tiltrædelses- og virksomhedsoverenskomster direkte med den enkelte arbejdsgiver. Til gengæld har det hidtil knebet mere med at organisere østarbejderne i fagforeningerne.

En kort fornøjelse?
Til gengæld kan det vise sig at være en kort fornøjelse. De to forskere tør ikke byde på, hvad der sker, når Østaftalen forsvinder - og det gør den senest i 2009.
Det åbne spørgsmål er, hvor mange af de virksomheder, som har tiltrådt en overenskomst for at få adgang til østarbejderne, der vil opretholde overenskomstdækning, når det ikke længere er nødvendigt for at kunne beskæftige østarbejderne.
Her peger de på nogle foruroligende tendenser i rapporten:
'Mange af de virksomheder, der er forhåndsgodkendt til at ansætte østarbejdere, er nyetablerede og en del havde tilmed ikke ansatte, da de fik forhåndsgodkendelsen. Spørgsmålet er, om netop disse virksomheder vil forblive overenskomstdækkede, når Østaftalen hører op - senest i 2009? Et andet spørgsmål er, om netop disse virksomheder volder problemer for fagbevægelsens og arbejdsgiverorganisationernes arbejde med at sikre ordnede forhold. Som nævnt oplever fagbevægelsen, at danske arbejdsgivere som regel har ordnede forhold, men også at netop virksomheder uden dansk arbejdskraft kan være vanskelige at kontrollere,' skriver de.

'Ordnede forhold'
Hvis man ser nærmere på de virksomhedstyper, sektorer og brancher, som har fået en forhåndsgodkendelse, så bliver billedet af de ordnede forhold knap så entydigt, konstaterer forfatterne:
'Analyserne viser, at der er en overvægt af nyetablerede arbejdsgivere blandt de arbejdsgivere, der forhåndsgodkendes til at ansætte østarbejdere. Tendensen er særlig stærk indenfor bygge- og anlægsområdet og i vikarbranchen. Vi ved ikke meget om baggrunden for denne tendens bortset fra, at iværksætterånden er stimuleret af den aktuelle højkonjunktur. En større del af de nyetablerede forhåndsgodkendte arbejdsgivere er uden ansatte på det tidspunkt, hvor de bliver godkendt. Fremgangsmåden kan betyde, at hensigten er at basere virksomheden udelukkende på østeuropæisk arbejdskraft, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. I den forbindelse er den generelle melding fra fagbevægelsen, at danske arbejdsgivere, der udelukkende ansætter østarbejdere, opleves som vanskeligere at kontrollere og det er mere besværligt at sikre, at de overholder overenskomsterne.'
Endelig viser undersøgelsen, at de udenlandske arbejdere - trods overenskomst - tjener mindre end deres danske kolleger.
'10-50 kr. mindre i timen er ikke ualmindeligt inden for byggeriet. Det vurderes særligt at være minimallønområdet, der volder problemer, fordi det her forudsættes, at der foretages en lokal forhandling af lønnen. Fra arbejdsgiverside begrundes lønforskellene blandt andet med, at østarbejdere arbejder langsommere, forudsætter oplæring og generelt er mindre produktive,' hedder det.

Artiklen er hentet fra Fagbevægelsen mod Unionens hjemmeside: www.eufagligt.dk


FAOS-rapport
Klaus Pedersen og Søren Kaj Andersen:
Østaftalen - individuelle østarbejdere
Præsentation og vurdering af udfordringerne for det danske arbejdsmarked af arbejdskraftens fri bevægelighed i EU/EØS.
Udsendt af Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier.
Sociologisk Institut, Københavns Universitet. Oktober 2007.
www.faos.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. okt. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland