Kommunistisk Parti har holdt sin første faglige konference. Den danner afsæt for et egentligt fagligt program, som partiet nu skal i gang med at udarbejde
- Den her konference er første skridt i retningen af at få udarbejdet et egentligt fagligt politisk program i Kommunistisk Parti. Vores faglige udvalg har fundet sine ben, og vi er nu kommet så langt at vores faglige strategi skal kvalificeres.
Med disse ord indledte Joan Ågot Pedersen fra Kommunistisk Partis faglige udvalg den faglige konference, som blev afholdt i København i lørdags.
- Vi står midt i nogle meget konkrete kampe, som det er vigtigt vi støtter op om. Her tænker jeg både på de unge lagerarbejderes strejke for overenskomst på shg.dk i Århus og konflikten mod Nørrebro Bryghus i København. Endelig overenskomstfornyelsen på det offentlige arbejdsmarked, som er tæt forbundet med velfærdskampen.
Kollektive overenskomster
Søren Becker lagde ud med et grundlæggende oplæg om 'Fagforeningens rolle i samfundskampen'. Han slog fast, at der er en tæt forbindelse mellem velfærd i Danmark, den danske aftalemodel og de kollektive overenskomster.
- Vi ved at fagbevægelsen står midt i en række problemer samtidig med at den er under voldsomt pres fra regeringen. Faglig kamp er det eneste , der kan vende udviklingen, lød det fra Søren Becker, der til daglig er a-kasseleder i 3F Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund i København.
Han pegede blandt andet på betydningen af et tæt samspil mellem fagforeningerne og arbejdspladserne for at vedligeholde de kollektive overenskomster.
Søren Becker kom også ind på EU`s negative indflydelse på kampen for kollektive aftaler og retten til konflikt. EU`s arbejdsmarkedspolitik bygger på princippet om den vandrende arbejdskraft, som skal reguleres så lidt som muligt.
Konkret foreslog han, at et faglig politisk program for Kommunistisk Parti skal fokuserer på og uddyber følgende:
* Kampen for stærke overenskomster.
* Kampen for øget organisationsgrad. Fuld organisering af østarbejdere.
* Bekæmp EU`s servicedirektiv og udstationeringsdirektiv.
* Bekæmp forringelserne af dagpengesystemet.
* Kæmpen for et højt uddannelses- og efteruddannelsesniveau.
En kamporganisation
På dagsorden stod også spørgsmålet om 'Den faglige kamp og arbejdskraften fra Østeuropa'. Her stod Jan Mathisen, næstformand i 3F Hotel og Restauration København for oplægget.
Han kom ogsåind på den konkrete konflikt mod Nørrebro Bryghus, som hans afdeling er dybt involveret i.
- Giver vi los og lader arbejdsgiverne bestemme, vil de til hver en tid tegne den billigste overenskomst. Nørrebro Bryghus er et tydeligt eksempel på, at kampen for en god overenskomst hænger uløseligt sammen med kampen for velfærd, imod ulighed i samfundet.
Arne Knudsen, tidligere murerformand og nu faglig sekretær i 3F Logistik og Byg i Århus holdt oplæg om 'Kommunistisk Parti og fagbevægelsen.'
- Som kommunister skal vi arbejde for at genrejse fagbevægelsen som kamporganisation. Vi skal styrke vores eget faglige arbejde ved en bedre koordinering af kræfterne og ved at blive bedre til at inddrage de unge faglige kammerater meget mere lokalt, sagde han blandt andet.
Inden konferencens deltagere gik hver til sit, blev der givet håndslag på at mødes igen.
- Der bliver noget at arbejde videre med i det faglige udvalg, kunne Joan Ågot Pedersen konstatere, da mødet var slut.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278