Spørgsmålet om afstemning om EU`s såkaldte reformtraktat splitter de store tilhængerpartier, afslører Folkebevægelsen mod EU
Når det kommer til den såkaldte EU-reformtraktat, følger folketingskandidaterne langt fra partilinjen. Det viser en ny rundspørge foretaget af Folkebevægelsen mod EU.
- Der er håb for folkestyret, er konklusionen fra Ditte Staun, talskvinde for Folkebevægelsen.
Ja eller nej til folkeafstemning? Lige fordeling af midler til modstandere og tilhængere i kampagnen? Ja eller nej til traktaten? Det er de spørgsmål som Folkebevægelsen mod EU har stillet til alle de kandidater der stiller op til valget.
Ud af de 240 besvarelser er resultatet mest opsigtsvækkende blandt Radikale, Socialdemokraterne og Konservative.
Hos De Radikale, der er imod en folkeafstemning, er svarene brogede: Ud af 31 vil hele ti spørge danskerne, deriblandt organisatorisk næstformand Marianne Saxtoft. En enkelt vil endda stemme nej, hvis chancen kommer, mens syv er i tvivl.
Blandt De Konservative går syv ud af 16 ind for en afstemning, mens blot fire er imod.
Socialdemokratiets ledelse har endnu ikke taget stilling til, om danskerne skal stemme om traktaten. Blandt de blot 14 kandidater, der har svaret, kræver halvdelen en afstemning, mens kun tre helt afviser det. To har endog tænkt sig at krydse nej.
Ny Alliance har meldt ud, at en afstemning står højt på ønskelisten. Den holdning bakkes op af samtlige 42 kandidater, der har svaret. Blot en enkelt, Pia Osbæck, vil stemme nej til traktaten.
En af de seks venstrefolk, der har svaret, vil ikke have en afstemning, mens de fem andre er i tvivl.
Traktat-modstanderne i Enhedslisten og Dansk Folkeparti kan mønstre bred enighed: Samtlige 48 fra liste Ø og 39 fra liste O kræver en afstemning, og bortset fra et tvivlende Enhedslistemedlem, Benedikte Navntoft, vil alle stemme nej.
De 13 SF`ere er også enige om at ville sætte kryds, deraf to ved nej og tre ved ja, resten overvejer stadig.
Hvad angår økonomisk ligestilling i en eventuel kampagne, skifter billedet fra fuld tilslutning blandt Ø og SF til stadigt flere 'nej' og 'ved ikke', jo længere kandidaterne når ud på højrefløjen. Dog markerer Dansk Folkeparti sig med 37 tilhængere mod blot to tvivlere.
Læs mere på www.valg07.folkebevaegelsen.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278