Københavns Kommune truer de pædagoger, der boykotter sprogtesten af femårige børn. Forældrenes organisation støtter pædagogernes kritik af testen
Lederne af de børnehaver i København, der boykotter den nye sprogtest for femårige børn, fik forleden et brev fra kommunen der lovede 'tjenstlige konsekvenser' af en fortsat boykot.
En af modtagerne er Nina Larsen fra Børnehuset Smyrnavej på Amager.
- Vi fortsætter boykotten. Men det er ikke rart at få sådan et trusselsbrev. Det er klart, at man bliver lidt bange og bekymret, og det ødelægger arbejdsklimaet. Jeg vil have lov til at sige min mening, siger Nina Larsen til Arbejderen.
Hun understreger, at brevet ikke har dæmpet hverken hendes eller de andre boykotteres kritik:
- Vi får ikke bedre børn ud af den test. Den er alt for stor og omfattende, og den fokuserer på enkeltområder, som vi i forvejen er uddannet til at tage os af. Det er ressourcespild. Vi får hele tiden flere opgaver, og den tid skulle vi hellere bruge på nærvær med børnene, mener hun.
Kommunens trusler har ikke bremset den voksende boykotbevægelse.
- Der bliver holdt forældremøder og forældrebestyrelsesmøder om sprogtesten rundt omkring, og der kommer flere til boykotten. Men vi skal være mange flere, slår Nina Larsen fast.
Forældre dumper test
Københavns Forældre Organisation (KFO) kritiserer også sprogtesten. De mener, at den kræver alt for mange ressourcer, imens der mangler hænder i institutionerne.
'Hvis Københavns Kommune vil hjælpe børn til en bedre skolestart, så er en sprogtest sidst i barnets børnehavetid og under ... kunstige forhold ikke den optimale løsning', skriver KFO.
- Vi så gerne, at man i stedet styrkede indsatsen i løbet af året, siger talsmand for KFO, Lars Klingenberg, til Arbejderen. Han understreger, at testen er frivillig og at det er den enkelte forælder, der vælger testen til eller fra.
- Vi vil gerne have en dialog med politikerne om, hvorvidt der skal være en sprogtest næste år, tilføjer han og efterlyser i det hele taget børnevelfærd som et tema i valgkampen.
- Så kan man jo stemme på dem, der tilbyder den bedste børnevelfærd, opfordrer han.
Nina Larsen glæder sig over KFO`s udmelding.
- Det er dejligt. Vi vil jo også gerne have en dialog med forvaltningen. Det er som om, at politikerne tror, at vi ikke laver andet end at drikke kaffe - men vi knokler enormt hårdt, siger hun.
Hat og briller
Det er den pædagogiske leder på hver institution, der skal tage børnene til side og udføre testen, der er sat til at vare halvanden time. Det er Nina Larsen, der selv har været på kursus i at udføre den nye sprogtest, stærkt utilfreds med.
- Det, at testen skal udføres af en, der typisk ikke har daglig kontakt med børnene, er hat og briller. Man sprogtester jo netop i det daglige, i arbejdet med børnene, forklarer Nina Larsen.
Hun understreger, at hun selv er en af de få børnehaveledere, der arbejder direkte med børnene.
Nina Larsen opfordrer byens børne- og ungeborgmester, Bo Asmus Kjeldgaard (SF), til at tage sig sammen.
- Og lad os så få noget ro til børnene, så de bliver dejlige og glade, slutter hun.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra den ansvarlige for brevet til børnehavelederne, børne- og ungeforvaltningens direktør Else Sommer.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278