Enhedslistens Valgkampagne er for alvor kommet i gang. Arbejderen var med tre partiaktivister på bustur i det nordsjællandske
Det er tidligt om morgenen, nærmere bestemt klokken 7, at tre morgenfriske medlemmer af Enhedslisten (Ø) møder op på Stenløse Station for, at sprede liste Ø`s budskaber.
De tre er Bizhan Alankesh på 49 år og medlem af partiets hovedbestyrelse, Hans Lyngbæk Larsson, 46 år og førtidspensioneret kok samt Lars Hansen på 25, som er historiestuderende.
Inden det første møde med de togrejsende borgere i Stenløse når to lokale aktivister, at finde vej til morgenuddelingen.
Det drejer sig om den lokale folketingskandidat i Egedal kredsen Anders Bache på 25 år, der er lærerstuderende og it-medarbejder Morten Hansson på 28 år.
Anders Bache brænder især for en sag:
- Min mærkesag er en folkeskole, hvor der er plads til alle og, hvor der ikke udelukkende tænkes i test og kontrol. Regeringens skolepolitik er i høj grad med til at fastholde den sociale arv. Jeg vil arbejde for, at alle kan udvikle sig optimalt, pointerer Anders Bache.
Uddelingen af Enhedslistens valgfolder går godt, selvom ikke alle tager imod. Der bliver uddelt nogle hundrede. Det lokale gymnasie får også besøg af aktivisterne.
Mange læser den uddelte valgfolder, mens de venter på toget, andre tager den med som læsestof på den kommende togrejse.
En lille bus
Enhedslistens bus har ikke helt det samme præg, som de luksuslinere de store partier stiller med.
Enhedslistens bus er en Ford Transit minibus pakket med materiale og pyntet med plakater. Partiet gennemfører sin kampagne ved hårdt arbejde og flittige aktivister, her er det ikke pengene, der gør udslaget for aktiviteterne.
Næste stop er Frederikssund.
Her møder også lokale aktivister op for at hjælpe med uddelingen af materialer og for at snakke med folk på gaden om Enhedslistens politik.
Med er blandt andet Pelle Andersen Harild der er pensioneret biolog. Han fortæller om de lokale prioriteter for Enhedslisten i Frederikssund:
- Vi har en smuk havn, desværre er den ikke længere for folket, men for de rige. I dag er der dyre lejligheder til fem millioner kroner stykket og en lystbådhavn, det blokerer for både færge og godstransport. Det kunne vi godt tænke os at ændre på. Derudover arbejder vi meget på at vise, at det er bluff, når regeringen siger, at den går ind for en grøn politik. Eksempelvis er der ingen kontrol med svineproduktionen, og det svineri der følger med, fortæller Pelle Andersen Harild og tilføjer:
- Det generelle problem med det stramme greb kommunerne bliver holdt i som følge af regeringens asociale skattestop oplever vi også her, hvilket har betydet, at tre skoler skal lukke.
Mange af de forbipasserende på byens gågade tager godt imod Enhedslistens materialer. At Enhedslisten har været ude i et politisk stormvejr i løbet af de sidste par måneder, kan høres på de, der stopper op for at snakke politik. Langt de fleste vil gerne snakke om Asmaa Abdol-Hamids kandidatur, enkelte har også andre temaer på hjertet.
Ventilationsarbejder Henrik Hansen bruger ti minutter af sin frokostpause på at snakke om arbejdsmarkedet med en af de lokale aktivister.
- De lavestlønnede skal have mere i løn og så skal vi kigge på bistandshjælpen, mener Henrik Hansen.
Det sidste stop
Kampagnedagens sidste stop er Hillerød. Med udsigt over Fredensborg slot kan dagens sidste uddeling begynde.
Fem lokale aktivister hjælper til med arbejdet blandt andet spidskandidaten til Folketinget i Nordsjællands Storkreds, Tue Tortzen. Han er formand for 3F Frederiksborg og har siden 1990 været medlem af Hillerød Byråd for Fælleslisten.
Det er tydeligt at mærke, at Tue Tortzen er en kendt og respekteret personlighed i Hillerød - alle kender ham tilsyneladende og mange vil gerne snakke med ham og de andre aktivister. Igen er der en del kritiske spørgsmål om opstillingen af Asmaa Abdol-Hamid. Men 3F-formanden insisterer på at diskutere Enhedslistens politik.
Aktivister hænger plakater med Tue Tortzen op på lygtepæle i byen og han hjælper selv med omdelingen af materiale. Tue Tortzen har ligesom alle andre kandidater nogle mærkesager.
- Vi skal styrke den kollektive trafik, det er den eneste måde vi kan løse de enorme trafikale problemer, der er nord for København. Desuden skal vi have det kommunale selvstyre genetableret, det har regeringen jo totalt smadret, siger han til Arbejderen.
Klokken 17 er det fyraften, aktivisterne pakker sammen. Dagen efter går turen til andre byer på Sjælland. Inden valgdagen vil bussen have besøgt de fleste egne af landet.
Her kan du møde Enhedslistens valgbus
JYLLAND OG FYN
Mandag 5. november:
Kl. 7-9 Horsens station
Kl. 11-13 Vejle, gågaden ved Rådhustorvet
Kl. 15-17 Kolding, Axeltorv.
Tirsdag 6. november:
Kl. 7-9 Fredericia banegård, Fredericia gymnasium, og Middelfart banegård.
Kl. 11-13 Ringe, gågaden.
Kl. 15-17 Svendborg, Gerritsgade.
Onsdag 7. november:
Kl.11-13 Faaborg, Østergade
Kl.15-17 Sønderborg, Perlegade.
Torsdag 8. november:
Kl. 5.45-8 Danfoss
Kl. 11-13 Aabenraa, Storegade
Kl. 15-17 Haderslev, krydset v. Gravene - Bispegade
Fredag 9. november:
Kl. 7-9 Esbjerg Banegården + sundhedsskolen
Kl. 11-13 Grindsted
Kl. 15-17 Odder rutebilstation + gågade
SJÆLLAND OG SYDHAVSØERNE
Mandag 5. november:
Kl. 07-09 Slagelse Station
Kl. 11-13 Korsør, Havnegade Føtex
Kl. 15-17 Næstved, Dania og Axeltorv
Tirsdag 6. november:
Kl. 07-09 Vordingborg Station
Kl. 11-13 Nakskov, Søndergade / Axeltorv Kl. 15-17 Nykøbing F., Torvet og Østergågade
Onsdag 7. november:
Kl. 07-09 Ringsted Station
Kl. 11-13 Haslev, Torvet
Kl. 15-17 Køge, hjørnet Katekismusgade/Kirken
Torsdag 8. november:
Bornholm, Rønne, Aakirkeby (ring for info)
Fredag 9. november:
Roskilde, Københavnske forstæder (ring for info)
For nærmere oplysninger kontakt Brian Skov Nielsen tlf. 2067 5037 for Vestdanmark og Bizhan Alankesh tlf. 2855 7589 for Østdanmark
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278