12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Guide til et stikkersamfund

Guide til et stikkersamfund

Tirsdag, 06. november, 2007, 00:00:00

De står tiltalt for støtte til terror. Nu går de til modstand mod at blive betragtet som kriminelle, fordi de har en anden mening om befrielses-kamp end regeringen

Selv om valget står for døren, så glimrer folketingskandidaterne ved deres fravær. Men på en måde handler dette møde alligevel om at træffe et valg. Om demokratiet, om retten til at have en mening, om ytringsfrihed.
Et halvt hundrede mennesker har presset sig sammen i Støberiet på Blågårds Plads i København denne onsdag eftermiddag. De er inviteret til et seminar om overvågning og modstandskamp. Bag mødet står gruppen Fighters + Lovers.

Kriminelle aktivister
Fighters + Lovers står lige nu at stå tiltalt ved Københavns Byret for overtrædelse af den danske terrorlovgivning. Dens medlemmer er anklaget for i januar sidste år at have trykt, pakket og solgt nogle T-shirts til fordel for to befrielsesbevægelser.
Tanken var at støtte PFLP i Palæstina med et plakattrykkeri og FARC i Colombia med at lave en radiostation. Begge grupper står på EU og USA`s terrorlister. Derfor risikerer de syv tiltalte risikerer op til ti års fængsel.
Selv siger de, at formålet var at rejse en hårdt tiltrængt debat om den glidebane, som terrorlovgivningen er ved at udvikle sig til. At det er en demokratisk pligt at gå til modstand, når overvågning, ransagninger, anholdelser, konfiskation og trusler om fængsel er en del af den politiske hverdag.
- Vi har lavet en kollektiv aktion om krænkelse af politiske frihedsrettigheder under dække af terrorlovgivning, forklarer Bobby Schultz, som er en af de tiltalte.
- Det har givet folk en chance for at sige: 'Fuck jeres lov. Vi køber en T-shirt med vores visakort over nettet, og sender dermed et skulderklap til nogle folk, der kæmper for deres frihed.
Nu vil gruppen videre. Fortælle andre at de skal fortsætte modstanden. Dele ud af deres erfaringer med at være kriminaliseret, blot fordi de ikke er enige i en justitsministers syn på forskellen mellem terror og frihedskamp.

Stand up for freedom
Det er en broget blanding af unge og gamle, der har fundet vej til Støberiet. De ser en film om at bruge humor som våben mod overvågning. Den er lavet i 90`erne af en gruppe aktivister, der havde fået nok af at blive overvåget af PET.
Alle griner højt ved synet af den tidligere justitsminister Frank Jensen. Han har lige fået at vide, at han selv bliver overvåget. Nu kigger han nervøst ud af vinduet fra sin lejlighed på Vesterbro. Så kan han lære det, kan han!
De hører på oplæg om situationen i det besatte Palæstina, om PFLP`s baggrund og politik og om styret i den sydamerikanske stat Colombia, der har verdensrekord i drab på politiske modstandere. Om FARC`s forsøg på demokratisk dialog og FN`s forgæves forsøg i 2001 på at mægle en fredsaftale.
Men seminaret er også en guide til et fremtidigt stikkersamfund. Bobby Schultz fortæller først om realiteterne: Om overvågningens teknologiske muligheder kontra domstolenes krav om at beviser er fremskaffet 'ad lovlig vej'. Med en god del humor kortlægger han PET`s arbejdsmetoder, deres stærke og svage sider.
Hans pointe er klar: Mennesker er nu engang dygtigere og mere kreative end maskiner. Og gudskelov er det maskinerne, der gør det meste af det beskidte overvågningsarbejde.

Undertrykkelsens psykologi
Alligevel er der store personlige konsekvenser af at være tiltalt. Bobby Schultz fortæller lavmælt men direkte, om de indre farer og faldgruber der lurer.
- Det værste er tanken om at være overvåget. Fornemmelsen af at nogen ved alt om mine inderste hemmeligheder, siger han.
Det er som at åbne en dør ind i angstens uhåndgribelige univers. Krænkelsen over at være afluret. Selvanklagen fordi der er nogen, jeg ikke kan dele det her med, men måske ved de det alligevel? Og dem jeg kan dele det med - taler de om det bag min ryg?
- Så er der selvbebrejdelsen. Wwouww, havde jeg været mere tjekket, så var mine kammerater ikke havnet i en udsat position. Hvad nu hvis jeg aldrig, hvad nu hvis jeg, hvad nu!
Til sidst ryger dimensionerne. Livet leves i en osteklokke, hvor det er så synd for mig og intet andet har betydning. Hvor følelsen af at være undertrykt viger for oplevelsen af, at det er alt sammen min skyld, fortæller Bobby Schultz.
- Sådan siger ofrene også henne i torturcentret, når de skal fortælle om deres oplevelser, udbryder en ældre kvindelig tilhører.
En af de tiltalte, Preben Pølsemand, nikker:
- Jeg kan huske, at det eneste rigtigt ubehagelige var den her følelse af at blive sat under administration, fortæller han.

Kollektiv modstand
Seminaret er ved at være ved vejs ende. Stemningen er eftertænksom hos de mange unge blandt deltagerne. Nogle er måske skræmte over hvor hårdt det er at blive kriminaliseret. Andre tænker måske på opgaver, der skal afleveres, og studier der skal afsluttes.
- Jeg ved ikke lige, hvordan man forklarer det til SU-kontoret, at man har brug for et ekstra klip, fordi man står tiltalt for terror, siger Bobby Schultz med et skævt grin.
Seminaret handler om at gøre modstand. Den sidste debat kommer ind på, hvordan den kan gøres kollektiv. Hvad der blev sagt, skal dog ikke afsløres her.
PET-agenter kan vel også læse.


Sagen kort
Den 19. januar sidste år lancerede tøjfirmaet Lovers + Fighters en serie T-shirts med PFLP og FARC`s logoer. Samtidig åbnede de en hjemmeside, hvor folk kunne handle. Den oplyste, at en del af de penge, der kom ind ved salget, ville blive sendt videre til de to organisationer.
En måned senere stormede politiet firmaets lokaler og de ansattes lejligheder. Her konfiskerede de penge, computere og T-shirts. Senere blev i alt syv personer tiltalt efter terrorlovens paragraf 114 a, der giver op til ti års fængsel.
Før det første retsmøde aftalte anklageren og de to forsvarere, at indholdet af EU og USA`s terrorlister ikke kan bruges som bevis mod de tiltalte.
Ved det første retsmøde den 21. september i år i Københavns Byret kom det frem, at hverken FARC eller PFLP står på FN`s eller Storbritanniens terrorlister.
Retssagen fortsætter den 14. november med afhøring af danske og udenlandske vidner, der skal klarlægge, om de to organisationer er terrororganisationer eller fører en lovlig modstandskamp. Der falder dom den 19. november.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. nov. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland