13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Plejepersonale i gratis arbejde

Plejepersonale i gratis arbejde

Onsdag, 07. november, 2007, 00:00:00

I går nød ældre og plejekrævende borgere i Nordjylland godt af en aktion iværksat af de ansatte i sektoren. De gik i omvendt strejke og arbejdede gratis

I går var der på en lang række arbejdspladser i ældre- og handicapsektoren dømt idealbemanding.
- Ved at møde ind frivilligt og uden at få løn for det, vil vi vise politikerne, hvad vi mener, når vi siger, der er brug for flere hænder. Vi vil give nogle timer, så vores svageste borgere kan få den omsorg, de fortjener, forklarer Lars Eriksen, talsperson for aktionsgruppen i Stor Aalborg Kommune.
Det er herfra, ideen om en omvendt strejkedag er kommet. Dagen skal bruges til at gøre opmærksom på en trængt sektor, og at der er brug for politisk handling for at vende en udvikling, hvor der forsvinder flere kolleger fra faget, end der kommer nye til.
- Med aktionen vil vi markere hvor god omsorg og pleje, vi er i stand til at levere. Alle taler om velfærd. Vi leverer det, hvis vi vel og mærke har normeringerne og tiden til det, mener Lars Eriksen.
Han afbrydes konstant af mobiltelefonen og nysgerrige pressefolk. Samtidig har han travlt med at sende de kolleger, der er mødt op for at arbejde frivilligt, ud på forskellige opgaver i Utrrup Nord.

Jernbinderen
En af dem, der får et ekstra besøg, er Arne på 87 år. Han bor alene i en stuelejlighed i en helt almindelig boligblok fra 60`erne.
Sverri Müller Johannesen banker på den mørke entrédør, og indefra lejligheden lyder der et klart 'kom ind'.
Den 26-årige social- og sundhedshjælper, der ser Arne for første gang, præsenterer sig selv, og det samme gør Arbejderens udsendte. Den forhenværende chauffør og jernbinder med stort J. kigger lidt mistænksomt, indtil han får forklaret baggrunden.
På spørgsmålet om, hvad han synes om social- og sundhedsarbejdernes aktion, lyder det:
- Det er da en udmærket idé. Men det burde ikke være nødvendigt. Politikere har vel ligesom alle vi andre familie eller bekendte, der både har brug for ordentlig behandling på et sygehus eller for at få besøg af en hjemmehjælper.
Det er tydeligt, at Arne er en mand med en mening om mangt og meget, og snakken kommer langt omkring i løbet af den times tid, besøget i den lille lejlighed varer. Arne når at fortælle om sit barndomshjem i Tversted, om en skæbnesvanger cykeltur, hvor han brækkede højre arm. Selv Færøerne og kravet om løsrivelse fra Danmark bliver vendt, da Sverri Müller Johannesen afslører, at han har færøsk blod i årerne.
Det bliver dog mest til historier fra tiden bag rattet og de mange år i byggebranchen som jernbinder.
- Jeg har været med på mange store byggerier og skorstensstøberier. Jeg har blandt andet bundet jern, da man lavede Limfjordtunellen. Men jeg tager ikke ansvaret for, at cementen nu er utæt, siger han med et glimt i øjet.

En halv time om dagen
Arne faldt i 2001 og pådrog sig et lårbensbrud. I dag er han bevilget hjælp i cirka en halv time dagligt. Hjemmehjælpen sørger for, at han får en ordentlig start på dagen, laver kaffe og smører madder som sættes på køl til aftensmad.
Når hjemmehjælpen er gået, sidder Arne i en lænestol med udsigt til boligforeningens udenomsarealer og det uundværlige tv. Telefon og gangstativ er placeret indenfor rækkevidde. Det samme er sofabordet med kaffe, saft, medicin - og småkagedåsen.
Det er blevet tid at bryde op. Arne vil nødigt svare på, om han kunne tænke sig, at der kom den slags besøg hver dag.
- Jeg er jo vokset op med at skulle klare mig selv. Bare jeg har mit fjernsyn og min avis, så klager jeg ikke. Men for hjemmehjælpernes skyld kunne det være godt med mere tid, slutter Arne, inden det bliver til et farvel og tak for besøget.
Sverri Müller Johannesen skal videre til en ældre kvinde. Hun vil i dagens anledning blive tilbudt en gåtur på en solbeskinnet efterårsdag og dermed få glæde af sosu-arbejdernes aktion.

Når arbejdsglæden svinder
Mindre end en times ekstra tid vil dog sagtens kunne gøre det, mener social- og sundhedsassistent Tenna Bjerregaard.
- Sæt bare fem minutter af oveni den pleje, der er visiteret. Det kan redde både min og den ældres dag.
Hun har netop overstået de to første besøg. Det er tydeligt, at hun har det godt med for en dag at glemme alt om tidstyranni og i stedet sætte de individuelle behov hos borgerne i højsædet.
- Se hvor jeg smiler. Det plejer jeg ellers ikke at gøre før over middag.
Tenna Bjerregaard har besøgt først en godt 70-årig dame, der fik hjælp til at sætte curlers i håret.
- Hun skal til barnedåb på lørdag og havde lagt curlers frem på bordet. Det var det antal, der plejede at være tid til. Nu måtte hun finde flere frem, og der blev tid til både kaffe og en god snak om plejebørn og andre ting, der har optaget hendes liv, siger en tydeligt tilfreds Tenna Bjerregaard.
Hendes andet besøg var hos en ældre dame, der skulle have hjælp til at tage støttestrømper på. Det plejer at tage fem minutter. Derfor havde det bragt smilet frem, da Tenna Bjerregaard fortalte, hvorfor hun var 'på arbejde' og havde god tid.
Tenna Bjerregaard er også med i den aalborgensiske aktionsgruppe, som har fostret ideen til dagens aktion. Hun arbejder til dagligt på plejehjemmet Hans Egede. I de 32 år hun har været i faget, har hun oplevet en negativ udvikling. Og det handler ikke kun om den alt for dårlige løn.
- Jeg er godt og grundigt bekymret over de mange erfarne kolleger, der vælger branchen fra. Folk er ganske simpelt kørt ned. Jeg har hørt kolleger sige om dagens aktion, at de synes den er god, men de orker ikke at deltage.

Succes
I det nordjyske var der ud over ansatte i Aalborg Kommune opbakning til den omvendte strejke fra ansatte i Vesthimmerland og Jammerbugt Kommuner.
- Der er 50 procent af grupperne i Jammerbugt Kommune, der har deltaget. Deltagelse spænder lige fra, at folk er mødt ind en hel dag eller har taget en halv time i enten den ene eller anden ende af en vagt. Og dem, der har arbejdet ekstra, har ikke måttet indgå i plejen, men har lavet helt andre ting som at gå tur eller andet, der ligger ud over plejen, fortæller talsperson Anne Mette Christensen til Arbejderen.
Hun har hørt, at mellem 1.500 og 2.000 nordjyder har brugt tirsdagen på at arbejde frivilligt. Det betegner hun som en stor succes for aktionen.
- Ingen tvivl om, at ideen har bredt sig. Vi har slet ikke overblik over hvor mange, der har deltaget, og slet ikke ud over Nordjylland. Det havde været nemmere at give dig et tal, hvis det havde handlet om en strejke, slutter en tilfreds Lars Eriksen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. nov. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland