13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ø vil af med fattigdom

Ø vil af med fattigdom

Onsdag, 07. november, 2007, 00:00:00

Enhedslisten vil med sit nye fattigdomsudspil sikre alle danskere mindst 13.500 om måneden at leve for

To flasker rødvin, nogle gode bøffer og en buket lilla tulipaner. Line Barfod og Frank Aaen har købt ind til romantisk middag for to i Enhedslisten.
Med indkøbet vil de vise i kroner og øre, hvad den voksende ulighed i Danmark betyder i hverdagen.
- Indkøb til en helt almindelig middag for to kommer nemt op over 500 kroner, hvis man skal have det lidt godt. Samtidig er der familier i Danmark, der har tusind kroner om måneden til hele deres madbudget, siger Line Barfod.
Bøfferne og vinen er købt hos slagteren og vinhandlen på Købmagergade i det indre København - kvalitetsbutikker, som frekventeres af de der har råd, når der skal kræses lidt ekstra for aftensmaden.
På den anden side af gaden, med udsigt til de blankpudsede vinduesruder, ligger Kofoeds Kælder, et værested hvor byens voksende antal hjemløse kan få et bad, rent tøj og rådgivning.
København har, som resten af Danmark, udviklet sig til et kontrasternes land i den borgerlige regerings levetid. Mens den generelle velstand stiger, tabes stadig flere i fattigdom, de fleste bag arbejdsmarkedets tog.
Det vil Enhedslisten gøre op med efter valget. Derfor havde partiet mandag valgt netop Kofoeds Kælder til at fremlægge sit nye fattigdomsudspil.
- Det er uanstændigt, at vi i et af verdens rigeste lande har så mange fattige. Vi vil have den voksende ulighed ind i valgkampen og sætte fokus på fordeling af samfundets goder, sagde Line Barfod ved fremlæggelsen.

Afskaf fattigdom
Enhedslistens udspil peger på seks veje til at afskaffe fattigdommen.
For det første skal lønnen for de lavest lønnede op. Enhedslisten anbefaler, at der afsættes en pulje på finansloven til de offentlige overenskomster, så de lavest lønnede offentlige ansatte kan få en lønstigning på 2.000 kroner om måneden, i hvert af de år, overenskomsten løber.
For det andet vil Enhedslisten reformere dagpengesystemet, så alle, der ikke har andre problemer end arbejdsløshed sikres en plads i systemet efter én måneds arbejde. Dagpengene skal samtidig sættes op, så de reelt svarer til 90 procent af lønindkomsten, max. 30.000 kroner om måneden, lyder forslaget.
- I dag er det alt for let at ryge ud af dagpengesystemet og dermed længere fra arbejdsmarkedet. Men systemet skal være et reelt værn mod social udstødelse for de, der ikke har andre problemer end arbejdsløshed. Folk der har andre problemer, for eksempel psykiske eller med misbrug, skal selvfølgelig have hjælp til til at klare det, slår Line Barfod fast overfor Arbejderen.
For det tredje skal socialhjælpen og kontanthjælpen hæves til mindst 13.500 kroner. Det betyder også, at de mange nedskæringer på hjælpen, den nuværende regering har indført, skal afskaffes. Det gælder starthjælp, introduktionsydelse, kontanthjælpsloft, 300-timers regel og ungeydelse.
- Alle der har brug for socialhjælp skal have den samme ydelse. 13.500 kroner om måneden er et absolut minimum, som vi kan starte på. Derudover skal det være muligt at tjene op til 2.000 kroner om måneden før der begynder at ske en modregning i hjælpen, uddyber Line Barfod.
For det fjerde vil Enhedslisten hæve folkepensionens tillægspension, så folkepensionen også kommer op på mindst 13.500 kroner. SU`en skal ligeledes hæves med 1000 kroner om måneden og over en årrække sættes op til samme niveau som socialhjælpen, så de studerende kan overlade deres studiejobs til fuldtidsansatte, der kan kæmpe for ordentlige løn- og arbejdsforhold. Og endelig skal satspuljen afskaffes.
- Satspuljeordningen betyder, at man hvert år trækker 0,3 procent fra overførselsindkomsterne og fordeler dem på andre sociale områder. Det gør at blandt andre folkepensionister og arbejdsløse systematisk sakker længere og længere bagud i forhold til den almindelige lønudvikling. Det er en syg skat, som udelukkende betales af de, der i forvejen har mindst, understreger Frank Aaen, som i stedet vil bruge finansloven til at finansiere de nye tiltag på socialområdet, som satspuljemidlerne går til i dag.

Penge nok
Enhedslistens fattigdomsudspil vil sammenlagt koste statskassen 37,6 milliarder kroner, viser beregninger, som finansministeriet har lavet for partiet.
Frank Aaen er ikke i tvivl om, at der er penge nok til at finansiere planen.
- I dag er indbetaling til private pensionsordninger skattefri. Det betyder, at en direktør kan slippe for skat når han indbetaler en million til sin alderdom, mens den arbejdsløse intet får ud af fradraget. Skat på private pensioner kan alene hente 56 milliarder hjem til statskassen, og det vil kunne finansiere vores udspil. Samtidig vil det i sig selv mindske uligheden i samfundet kraftigt, fastslår Frank Aaen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. nov. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland