Regeringen fortsætter den nyliberale kurs. Den kan kun bremses med et klart alternativ fra oppositionen og velfærdsbevægelsen
Et mandat med alvorlige konsekvenser for hele Danmark. Sådan karakteriserer formand for Kommunistisk Parti, Jørgen Petersen, genvalget af den borgerlige regering.
- Regeringen bad om mandat til at fortsætte sin nuværende politik. Det fik den, selv om Anders Fogh er svækket. Regeringen vil tage valgresultatet som et mandat til nye angreb på den kollektive velfærd, til at gennemluske EU-forfatningstraktaten uden en folkeafstemning og til en fortsat opbakning til den danske krigsdeltagelse, siger han til Arbejderen.
Enhedslistens Line Barfod kalder det 'brandærgerligt', at Anders Fogh Rasmussen får endnu en tur ved magtens ror.
- Forhåbentlig vil der komme så voldsomme protester, når de offentlige overenskomster skal forhandles hjem, at Fogh får svært ved at lave et indgreb. Så kan det være, at det ikke varer så længe, før vi får chancen for at vælte ham igen, siger hun til Arbejderen.
Også Jørgen Petersen ser overenskomstforhandlingerne som afsæt for et større opgør med den borgerlige regering, som formodentlig er klar til et politisk indgreb.
- Når oppositionen ikke har kunnet vælte Fogh, skyldes det, at den ikke har tilbudt vælgerne et reelt alternativ til VKO-regeringens nyliberale model. Derfor må et klart og markant politisk alternativ opbygges med afsæt i de politiske krav som velfærdsbevægelsen har, mener formanden for Kommunistisk Parti.
- Det er i kampen for den kollektive velfærd, at man kan mobilisere nye mennesker i kamp, det kan vælte regeringen, understreger Jørgen Petersen.
Selvom Enhedslisten også vil fortsætte sit engagement i bevægelserne, ser Line Barfod dog partiets hovedrolle udspille sig bag Christiansborgs mure.
- Vi skal sikre bevægelsen ammunition ved fortsat at stille kritiske spørgsmål og bære deres krav ind på Christiansborg, samt komme med konkrete forslag til hvordan det kan gøres anderledes, siger hun.
I netværket Fagligt Ansvar nikkes der genkendende til, at oppositionens bold nu er sparket over på bevægelsernes banehalvdel.
- Fag- og ungdomsbevægelsernes opgave nu er at medvirke til en yderligere samling af kræfterne i velfærdsbevægelsen. Vi må samlet pege på en ny dagsorden til næste valg og styrke dialogen med partierne om at trække bevægelsens krav ind i deres platform, siger Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København og talsperson for Fagligt Ansvar, til Arbejderen.
Selvom oppositionens mandattal på 81 er uændret i forhold til sidste valg, mener Jørgen Petersen alligevel at valgkampen har styrket den, fordi SF har flyttet mange stemmer internt i blokken til venstre. Han ser SF`s fremgang som et tydeligt signal om velfærdsspørgsmålets store rolle.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278