Nu må det står soleklart, at hvis ikke oppositionen kan samle sig om en alternativ politik, så kan vi godt glemme alt om at slå Anders Fogh vurderer Jan Helbak (S)
På trods af, at Socialdemokraterne med en tilbagegang på to mandater fik et historisk dårligt valg, udtrykte Helle Thorning-Schmidt på valgaftenen stor optimisme.
- Vi har ført en god valgkamp, som vi har fået meget ros for. Jeg er ganske tilfreds med resultatet, lød det samtidig med at hun lykønskede SF med den flotte fremgang og bebudede, at næste gang ville det lykkes at slå Anders Fogh.
- Vi skal bruge mere tid på at folde hele vores politiske projekt ud. Vi skal have et stærkere Socialdemokrati. Der er ikke noget galt med politikken, sagde Helle Thorning-Schmidt.
Den vurdering deles ikke af Jan Helbak, som er medlem af Socialdemokratiet og formand for Odense kreds 1.
- At sige, at partiet har ført en god valgkamp, er en mediedefineret selvforståelse. Helle Thorning-Schmidt er blevet bedre retorisk, ja. Men hun har ikke sagt noget. Partiformanden har sagt meget om, hvad hun ikke kan lide, men ikke hvad Socialdemokraterne vil i stedet for. Hun har ikke kunnet tegne en offensiv linje med klare budskaber, som hendes partifæller kunne gå på barrikaderne for, siger Jan Helbak til Arbejderen.
- Så vidt jeg ved er valgkampen rent organisatorisk gået meget forskelligt ude omkring i landet. Og hvor har de socialdemokratiske borgmestre været? Med få undtagelser har de ikke markeret sig i valgkampen. De kunne have åbnet en flanke imod Fogh, men har ikke gjort det. De er helt fedtet ind i at administrere regeringens politik med direktionsstyre og strukturreform. Derfor har de kun rettet deres skyts imod, at udgiftsloftet er for snævert. Den lukkede Fogh jo, da han meddelte at han ikke ville gribe ind overfor kommunerns politik.
Når Jan Helbak skal vurdere det samlede resultat er han dog ikke pessimistisk.
- Fogh vandt ikke valget, det var oppositionen som tabte. Regeringen står svækket og kan ikke gennemføre deres politik med samme autoritet og styrke. Og heller ikke samme tempo. Fogh vil skulle hoppe fra tue til tue for at sikre flertallet og det vil skabe langt mere debat om hans politik.
- I forhold til oppositionen er SF`s store fremgang meget opmuntrende. Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager gik til valg på at være imod blokpolitik. Men efter valget står vi faktisk med en opposition som en ny blok. Det er blevet legitimeret at oppositionen skal samle sig. Nu skal vi diskutere, hvilken politik den blok skal føre og det gør det lettere for os, som vi have et opgør med den nyliberale politik. Det må stå soleklart efter dette valg, at hvis ikke oppositionen kan samle sig om en alternativ politik, så kan vi godt glemme alt om at slå Anders Fogh, lyder det fra Jan Helbak.
- Jeg ser det sådan, at i det nederlag der ligger for oppositionen, ligger tegningen til en kommende sejr. Projektet om en venstreblok er født. Spørgsmålet bliver så, hvem som skal være leder af denne blok. Er det Helle Thorning-Schmidt eller Villy Søvndal, slutter Jan Helbak.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278