Både inden og under valget har flere politiske partier lovet flere penge til de offentligt ansatte. Nu skal det vise sig om løfterne holder
En af de udfordringer, Fogh-regeringen umiddelbart står overfor, er forårets offentlige overenskomstforhandlinger.
- Den helt overskyggede udfordring handler om at sikre rekrutteringen af medarbejdere til den offentlige sektor. Det problem er ikke blevet mindre efter valget end det var før, siger Anders Bondo Christensen, til Arbejderen.
Han er formand for Danmarks Lærerforening og forhandlingsfællesskabet KTO, som forhandler nye overenskomster for mere end en halv million lønmodtagere i kommuner og regioner.
- Det er kun et ordentligt overenskomstresultat, der kan sikre at det er attraktivt at arbejde i den offentlige sektor, mener Bondo Christensen.
Ansvaret er politikernes
Connie Kruckow, formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet, er enig. Og hun mener, at ansvaret for et tiltrængt løft indenfor det offentlige ligger hos politikerne og regeringen.
- Jeg bemærkede i den afsluttende partilederrunde, at Helle Thorning-Schmidt (S) og Pia Kjærsgaard (DF) rakte hånden ud mod hinanden og sagde, at de godt kunne blive enige om at give en ekstra pose penge til de offentligt ansatte. Deres mandater kan sammen med SF`s og Enhedslistens samle det flertal i Folketinget, der skal til for at sikre flere penge til området, siger Connie Kruckow til Arbejderen.
Hun mener, det er meget afgørende at få rettet op på det lønefterslæb, en række kvindefag har på det offentlige arbejdsmarked. Sundhedskartellet, der forhandler overenskomster på vegne af 100.000 ansatte i social- og sundhedssektoren, har forud for forhandlingerne opgjort lønforskellen mellem offentligt og privatansatte med mellemlange videregående uddannelser. Opgørelsen viser, at offentligt ansatte har et lønefterslæb på intet mindre end 26 procent.
- For at sikre det nødvendige løft i den offentlige sektor, der kan gøre det attraktivt igen at arbejde i social- og sundhedssektoren, skal vi gå på to ben. På kort sigt skal der sættes ekstra penge af til de konkrete overenskomstforhandlinger. På længere sigt skal der nedsættes en lønkommission, der skal se på, hvordan de store lønforskelle mellem privat og offentligt ansatte kan udlignes.
Vanskelige forhandlinger
Sundhedskartellet har som alle øvrige offentligt ansatte udvekslet krav med arbejdsgiverne, og Connie Kruckow forudser meget vanskelige forhandlinger.
Parterne står meget langt fra hinanden. Især på lønområdet, hvor Sundhedskartellets formand har svært ved at forestille sig, at der kan findes en tilfredsstillende løsning indenfor rammerne af kommuneaftalen. Connie Kruckow vil derfor følge ekstra godt med i finanslovsforhandlingerne og forhandlingerne om udmøntning af trepartsaftalen.
I regeringens finanslovsudspil er der ikke sat penge af til højere lønninger. Overenskomstforhandlingerne kan derfor meget vel ende med konflikt, hvis ikke forventningerne bliver indfriet.
- I den situation vil regeringen stå klar til at ophøje et mæglingsforslag til lov for at begrænse lønstigningen. Det indgreb bliver nøjagtigt lige så svært for Fogh nu, som før valget, mener Anders Bondo Christensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278