11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

HK diskuterer globalisering

HK diskuterer globalisering

Lørdag, 17. november, 2007, 00:00:00

HK/Privat oplever store ændringer på arbejdsmarkedet. Sektoren skal gebærde sig i en globaliseret verden, der stiller store krav til medlemmer og tillidsfolk

Det er de store spørgsmål, de delegerede fra HK/Privat kaster sig over, når de søndag starter kongres i Kolding.
'Fag uden grænser' lyder overskriften.
- I dag arbejder vores medlemmer i internationale koncerner. Virksomheden er opkøbt af et udenlandsk firma eller opkøbt af en kapitalfond. Medlemmerne har kolleger i lande verden over. Der bliver arbejdet døgnet rundt og teknologien stiller helt specielle krav til HK`erne om at være fleksible og omstillingsparate, forklarer Karin Retvig, sektorformand i HK/Privat.
Kongressen skal bruges til at sætte fokus på, hvilke udfordringer globaliseringen indebærer for medlemmerne og tillidsrepræsentanterne.
- Skal jeg pege på en enkelt meget vigtig udfordring, så bliver det at bevare retten til at indgå overenskomster, siger Karin Retvig.
Netop spørgsmålet om at tegne overenskomster fylder meget i branchesektionen Transport og Turisme, der er én af de små sektioner under HK/Privat.
- Ikke at globalisering ikke er et vigtigt emne. Men i vores branche, hvor der er mange små arbejdsgivere, bruger vi mange kræfter på at få arbejdsgiverne til at tegne overenskomster, overholde dem og forny dem, siger formand Jette Jørgensen til Arbejderen.
Hun oplever også et andet problem trænge sig på i branchen.
- Det bliver stadig sværere at få fri af arbejdsgiveren til at udføre sit tillidshverv.

Når jobbet flytter ud
Den største branchesektion under HK/Privat er Produktion, hvor Wivi Nielsen er formand. Kongressens dagsorden ligger meget tæt op af de problemstillinger, som præger hendes hverdag.
- Globalisering er utrolig aktuelt. Vi skal ikke tro, at vi er de eneste her i verden, der kan levere varen. Vi ser jo gang på gang, at folk i andre lande kan lave vores arbejde, bare meget billigere. De job, der bliver outsourcet, skal vi ikke konkurrere med. Vi skal i stedet bruge vores energi på at dygtiggøre os til nye opgaver, siger Wivi Nielsen til Arbejderen og tilføjer:
- Vi skal bare huske på, at vi samtidig har en forpligtelse til at bruge fagbevægelsens internationale forbindelser og derigennem sørge for, at de arbejdspladser, der flytter udenlands, etableres under ordentlige forhold.
Inge Meyer, formand for branchesektionen It, Medie og Kommunikation, oplever med jævne mellemrum, at der forsvinder trykkeriarbejdspladser til Polen og andre østeuropæiske lande. Hun opfatter ikke globalisering som en ny problemstilling, men hun glæder sig alligevel over, at den er sat på dagsordenen.
- Vi kan og skal ikke stoppe udviklingen. Derfor er det vigtigt, at vi som faglig organisation finder de værktøjer, der kan hjælpe tillidsrepræsentanterne til at takle en situation, hvor arbejdspladserne forsvinder ud af landet, siger hun til Arbejderen.
HK/Privat blev stiftet for fire år siden ved en fusion af HK-sektorerne Service og Industri. En fusion Karin Retvig betegner som 'vellykket'.
Sektorformanden erkender, at der er probemstillinger nok at forholde sig til, men er fuld af fortrøstning.
- I dag står vi med en god stabil sammentømret sektor, der er i stand til at matche de meget komplicerede opgaver, en globaliseret verden byder os. Med fusionen er den faglige identitet blevet højnet væsentligt. Nu må kongressen vise, om de delegerede er enige.


HK/Privat består af seks branchesektioner:
Produktion: cirka 32.400 medlemmer
Privat Service: cirka 25.000 medlemmer
It, Medie & Kommunikation: cirka 19.100 medlemmer
Transport & Turisme: cirka 8800 medlemmer
Organisationer: cirka 8000 medlemmer
Sundhed & Velvære: cirka 8000 medlemmer

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. nov. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland