Kampen for organisering og overenskomster bliver én af de udfordringer HK/Privat tager op i den kommende kongresperiode
Med overskriften 'Fag uden grænser' var der lagt op til, at de delegerede på den første ordinære kongres i HK-sektoren Privat skulle diskutere de udfordringer, globalisering stiller medlemmer og tillidsrepræsentanter på HK-arbejdspladserne overfor.
- Vi anerkender, at tingene flytter sig, vi anerkender fag uden grænser, men det skal være fag uden grænser på ordentlige vilkår, sagde formanden for HK/Privat, Karin Retvig, i sin beretning.
Sektorformanden slog fast, at én af de helt store udfordringer for HK/Privat i den kommende kongresperiode bliver at sikre flere overenskomster og flere medlemmer.
Opfindsomme jobtitler
Ulla Lousen Hahn er tillidsrepræsentant på Danfoss i Nordborg, hvor der er 500 HK-stillinger. Hun oplever stadig oftere, at arbejdsgiverne bruger mere eller mindre opfindsomme jobtitler, der har som konsekvens, at kolleger skrives ud af overenskomsterne.
- Det gælder for eksempel, når en salgsassistent ændrer titel til Key Account Manager. Så er vedkommende ikke længere omfattet af HK's dækningsområde. Det er fint nok, at folk udvikler sig og tilegner sig nye kompetencer. Men en fin titel eller forfremmelse bliver desværre alt for ofte brugt af arbejdsgiverne til at udhule vores overenskomster, siger hun til Arbejderen.
Det samme er resultatet, når virksomhederne ansætter HK'ere som projektledere, og benytter anledningen til at bytte medlemskabet af HK ud med medlemskab af Ledernes Hovedorganisation.
- Men de leder et projekt, ikke andre mennesker. Det er en gråzone, som jeg håber HK får styr på med en udbygning af dækningsområderne. Det vil være en stor hjælp for os ude på arbejdspladserne, lyder det fra den sønderjyske tillidsrepræsentant.
Savnede overenskomsten
Peter Iversen, formand for Trykkernes Landssammenslutning og trykker ved Elopak i Lystrup, ærgrer sig over, at der ikke blev nævnt noget om forårets overenskomster i hverken den skriftlige eller mundtlige beretning.
- Forårets overenskomstforhandlinger var, på trods af at det hedder sig, at vi har decentrale forhandlinger, igen en topstyret forestilling. Dansk Industri og CO-Industri havde lagt kimen til det mæglingsforslag, som vores sektorbestyrelse med én stemmes forskel gik ud og anbefalede medlemmerne. I det materiale, som blev sendt ud til medlemmerne, fik man ikke ligefrem indtryk af, at meningerne om mæglingsforslaget var så delte, siger den århusianske trykker til Arbejderen.
Sektorformand Karin Retvig kunne ikke love de delegerede at de næste overenskomstforhandlinger i 2010 bliver mindre vanskelige og mindede i den sammenhæng om, at Dansk Industri sidder på 62 procent af stemmerne hos arbejdsgiverne.
Stress og natarbejde
I alt 24 delegerede blandede sig i debatten. Ud over overenskomsterne før, nu og i fremtiden kom indlæggene ind på HK's nye struktur, der skal træde i kraft den 1. juni næste år. 'Det er ikke en guds gave til medlemmerne, men en besparelse af bitter nød', hed det blandt andet.
En dugfrisk undersøgelse viser, at 38 procent af HK/Privats medlemmer føler sig stresset i jobbet. Problemet blev sammen med natarbejde fulgt på vej fra talerstolen.
- Stress fører til sygdom. Knap så synlig som et brækket ben, men alligevel sygdom, der kan forebygges og kureres. Men vi skal ikke blive syge af at gå på arbejde hverken dag eller nat, sagde HK/Privats næstformand, Bjarne Nielsen.
Han gjorde sig til talsmand for nedsat arbejdstid for dem, der arbejder på ubekvemme tidspunkter.
Endelig blev medlemshvervning vendt i debatten. HK/Privat oplever lige som resten af LO-familien, at medlemmerne siver. I 2007 forventer man en medlemstilbagegang på 2,8 procent.
Som et lyspunkt blev det fremhævet at gruppen af unge medlemmer er vokset med mere end 15 procent siden 2005.
Beretningsdiskussionen foregik og blev afsluttet søndag. Beretningen blev enstemmigt vedtaget af de omkring 335 delegerede.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278