HK/Privat opfordrer til sammenhold i fagbevægelsen og bakker de offentligt ansatte op i kravet om mere i løn og flere ansatte
'Vi opfordrer til sammenhold i fagbevægelsen og til at bakke op om de offentligt ansattes kamp på tværs af de private og de offentlige områder'.
Sådan hedder det i den udtalelse, som de delegerede på HK/Privats kongres vedtog i mandags.
I naturlig forlængelse af kongressens overskrift 'Fag uden grænser', havde Christina Celeste Nielsen, bestyrelsesmedlem i Branchesektionen It, Medie og Kommunikation, foreslået at HK/Privat udtalte en støtte til de offentligt ansatte, der står overfor vanskelige overenskomstforhandlinger.
- Velfærd vedrører os alle, så jeg synes, det er helt naturligt, at vi som ansatte på det private arbejdsmarked viser, at vi har sympati for de krav, som de offentligt ansatte stiller. Det er krav, der er til gavn for ikke bare dem selv, men for alle borgere, der er afhængige af hjælp og omsorg, siger Christina Celeste Nielsen til Arbejderen.
De delegerede bakkede hende op i, at der skulle komme en udtalelse fra kongressen, der signalerer støtte til de offentligt ansattes krav om bedre betaling for deres arbejde og om at få flere kolleger ansat for at klare en meget travlt hverdag.
Det glæder Chistina Celeste Nielsen, der mener, det er nødvendigt med sammenhold i en tid, hvor det er abejdsgiverne, der er i offensiven.
- Uanset at de offentligt ansattes krav er fuldt ud retfærdige, så kan vi jo høre at de selv begynder at snakke om, at det ender med storkonflikt og regeringsindgreb. Også derfor er det vigtigt, at så mange andre lønmodtagergrupper som muligt melder ud nu, at de bakker de offentlige grupper op, både moralsk og politisk, for at lægge det optimale pres på forhandlerne, mener Chistina Celeste Nielsen.
HK/Privats sektorformand, Karin Retvig, afviste politisk indblanding i overenskomstforhandlingerne, hvilket også bliver slået fast i den udtalelse, som blev vedtaget.
Men at afslå politisk indblanding i forhandlingerne er ikke det samme som at politikerne ikke har et ansvar for, om det kan lade sig gøre at komme igennem med kravene, mener HK/Privats delegerede.
I udtalelsen opfordrer de derfor til, at de offentlige arbejdsgivere sikrer den økonomiske ramme 'til de nødvendige forbedringer af overenskomsterne på det offentlige område, så medlemmernes krav kan indfries'.
HK/Privat sluttede kongressen i går.
Tonna Nielsen, 42 år. TR på Vestas i Nakskov og bestyrelsesmedlem HK Storstrøm:
- Det er min første ordinære kongres, så jeg har ikke så meget at sammenligne med. Men jeg synes, det har været spændende og der har været mange interessante indlæg.
- Især temadagen om globalisering har været lærerig.
Debatten har været livlig og der er blevet peget på mange relevante fagpolitiske problemstillinger.
Per Gjerløv, 50 år. Medlem af bestyrelsen i den private sektor under HK Nordjylland og Landssammenslutningen Grafisk Kommunikation:
- Overskriften for kongressen er velvalgt og rammer ned midt i en meget relevant problemstilling. Debatten både i kongressalen og udenfor bærer tydeligt præg af, at vi lige har overstået et folketingsvalg. Kongressen er præget af en god social indstilling, og det er tydeligt, at folk gerne havde set et andet udfald af valget, end det vi fik.
- Jeg tror, at HK/Privat har nydt godt af, at have den grafiske gruppe som en del af familien. Det har sat lidt ekstra liv i debatterne.
Inge Brund, 62 år. Tidligere bestyrelsesmedlem i brancheklubben for organisationsansatte.
- Det bedste er, at man er sammen med andre ligestillede og udveksler synspunkter.
- Noget af debatten har været spændende, men jeg synes ikke der bliver svaret ordentligt på de spørgsmål, der bliver stillet fra salen. Både Karin Retvig (formand HK/Privat) og Thorkild Jensen (formand CO-industri) talte uden om. Det samme gjorde i øvrigt Poul Nyrup.
- Og de skal ikke være belærende over for sådan nogle gamle som os. De får mig til at føle mig som en dum blondine (ha-ha, jeg er blondine).
Jan Krogså, 47 år. Fra branchesektionen af organisationsansatte i Nordsjælland.
- Jeg synes der var for lidt bid i beretningsdebatten. Ledelsen går efter konsensus og er lidt blid og rund. Og der er ingen kritik af vennerne i Socialdemokratiet. Som faglig organisation må man gerne stille nogle stærkere krav, blandt andet i forhold til den voksende ulighed i samfundet. Jeg synes retfærdighedsbegrebet er meget vigtigt.
- Jeg er oprindelig socialpædagog og det har slået mig, at der ikke er nogen faglig forankring i HK, vi er en meget bred forsamling.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278